Ziua Portilor deschise la Academia Romana
Publicul este invitat, joi, sa viziteze Academia Romana, cel mai inalt for stiintific si cultural la 158 de ani de la infiintare. Vizitele, cu ghidaj de specialitate, vor fi la cele mai reprezentative spatii din sediul istoric al Academiei Romane. Ziua portilor deschise se va desfasura in intervalul orar 12.00-16.00. Vor putea fi vazute Aula Academiei, Galeria presedintilor, Clubul academicienilor, Muzeul Memorial.
Academia Romana sarbatoreste, joi, in prezenta Adunarii Generale, 158 de ani de la infiintare. Evenimentul va avea loc in Aula Academiei Romane, incepand cu ora 10.00. Vor lua cuvantul acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, si acad. Ion Tighineanu, presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei.
Infiintata la 1 aprilie 1866, sub numele de Societatea Literara Romana, devenita, un an mai tarziu, Societatea Academica Romana, Academia Romana este una dintre primele institutii nationale, fundamentale pentru constituirea statului roman modern. Prima sa misiune a fost aceea de a stabili ortografia limbii romane, a elabora si publica dictionarul si gramatica limbii romane, ca elemente definitorii pentru identitatea nationala romaneasca aflata in plina afirmare la mijlocul secolului al XIX-lea.
Daca, la inceput, Societatea Academica a fost alcatuita din 21 de membri, alesi din toate provinciile romanesti, astazi, Academia Romana este o institutie complexa, cu peste 180 de membri, din tara si din strainatate, personalitati marcante din cele mai variate domenii ale artelor si stiintelor. Structura organizatorica cuprinde 14 sectii stiintifice, care coordoneaza peste 70 de institute si centre de cercetare, unele dintre acestea de excelenta europeana, reunind peste 2000 de cercetatori.
De-a lungul celor 158 de ani de existenta, in cadrul Academiei Romane au fost elaborate opere fundamentale pentru cultura si stiinta romaneasca, rezultat al pasiunii si al muncii de cercetare dezvoltate de sute de personalitati si zeci de colective stiintifice. Dintre miile de titluri care pot fi repertoriate, amintim cu acest prilej aniversar: „Dictionarul Tezaur al limbii romane“, opera capitala, realizata in decurs de 100 de ani, care cuprinde 175.000 de cuvinte, reunite in 19 volume, cu peste 18.000 de pagini; tratatul „Istoria romanilor“, in zece volume; „Dictionarul general al literaturii romane“, in opt volume, aflat la cea de-a doua editie, nenumarate tratate de fizica, chimie, medicina, agronomie, istoria artei, colectii de documente istorice precum „Documenta Romaniae Historica“ sau „Marturii romanesti peste hotare“, harti si atlase lingvistice. Membrii Academiei Romane si specialistii din institutele de cercetare coordonate de Academia Romana sunt prezenti si apreciati in lumea stiintifica internationala, publicand in reviste si la edituri cu un inalt nivel de performanta. Un palmares impresionant, care face din Academia Romana cel mai important pol al cercetarii teoretice si fundamentale din Romania, pozitie confirmata de clasamentele internationale, SCImago situand Academia Romana pe primul loc in ultimii ani.
Sarbatorind cei 158 de ani de activitate neintrerupta, Academia Romana se reafirma ca o institutie reper a Romaniei, implicata in viata societatii romanesti si preocupata de viitorul acesteia.