
Ziua Pamantului 2024
In fiecare an, ziua de 22 aprilie se sarbatoreste Ziua Pamantului, ziua cand s-a nascut miscarea pentru protejarea mediului inconjurator. Ziua Pamantului a fost fondata de senatorul american Gaylord Nelson in anul 1970, pentru a trezi clasa politica din dezinteresul aratat fata de mediu si problemele sale, iar initiativa a fost imbratisata in primul an de cca 20 de milioane de adepti tineri si foarte tineri.
Incepand din 2009, Ziua Pamantului a devenit sarbatoare internationala oficiala, in urma unei declaratii a ONU. Din 2017, reprezentantii NASA au lansat un site prin intermediul caruia, de Ziua Pamantului, oamenii pot "adopta" parti ale planetei si pot ajuta, in mod direct sau indirect, la revitalizarea mediului inconjurator. In cei 54 de ani, Earth Day a devenit un eveniment global, care se celebreaza in peste 140 de tari, unde guvernele, organizatiile, companiile, artistii si simplii cetateni o marcheaza prin diferite activitati care promoveaza conservarea mediului si luarea de masuri pentru protejarea planetei noastre.
Tema Ziua Pamantului 2024 este "Planeta vs Plastic", atragand atentia asupra riscului pentru sanatatea tuturor vietuitoarelor reprezentat de materialele plastice din ce in ce mai prezente in mediu, inclusiv in apele oceanice si in aer. Organizatia Ziua Pamantului arata ca 380 de milioane de tone de plastic sunt produse in fiecare an, in timp ce doar 9% din plasticul produs vreodata a fost reciclat.
Industria "fast fashion" a fost "luata la tinta" in acest an, fiind facuta responsabila pentru o poluare constanta, care poate fi evitata sau cel putin diminuata. Industria fast fashion opereaza pentru a produce cel mai mare numar de articole de imbracaminte la cel mai mic pret. Cu productie ieftina, costuri reduse si presiunea societatii de a cumpara in mod constant imbracaminte, cifrele modei sunt uluitoare: 100 de miliarde de articole de imbracaminte sunt fabricate anual, dintre care 87% ajung la gropi de gunoi sau incineratoare si doar 1% sunt reciclate. "69% din haine sunt facute din petrol brut, iar spalarea lor reprezinta 35% din microplasticele oceanului. Microfibrele se afla in lantul trofic, in aerul nostru, in solul nostru si apar adanc in organele noastre si in fluxul sangvin, amenintandu-ne existenta. (...) Numai cetatenii nu pot schimba industria. Legislatia guvernamentala trebuie implementata acum”, arata Organizatia Ziua Pamantului.
Sursa foto: Young Eden