
Ziua Mondiala a Scriitorilor, celebrata la 3 martie
La 3 martie 2025 este marcata Ziua mondiala a scriitorilor, pentru a celebra contributia pe care scriitorii o aduc societatii. Aceasta zi a fost instituita cu prilejul celui de-al 48-lea congres al Clubului International PEN, care s-a desfasurat la 12-18 ianuarie 1986. Aceasta zi este marcata anual la data de 3 martie incepand cu anul 1986, potrivit https://bimcal.com/calendar/international-writers-day.
Clubul International Pen (English Pen Club - PEN) a fost infiintat in 1921, la Londra, pentru promovarea prieteniei si sprijinului intelectual in randul scriitorilor la nivel international. Potrivit acronimului asociatiei, marcarea acestei zile este dedicata poetilor, eseistilor si romancierilor, scriitori ai tuturor formelor literare, precum si jurnalistilor si istoricilor, noteaza Agerpres.
Ideea a apartinut scriitoarei britanice Catherine Amy Dawson Scott, cat si primului presedinte al organizatiei, scriitorul John Galsworthy. ''Chiar daca in calitate de indivizi devenim familii si familiile devin comunitati, iar comunitatile devin natiuni, deci in cele din urma natiunile se reunesc in pace. In acest crez am infiintat PEN in octombrie 1921'', a motivat infiintarea clubului Catharine Dawson Scott, cu prilejul Congresului de la Berlin din 1926, conform portalului https://www.pen100archive.org.
Scriitoarea a avut ideea formarii acestui grup PEN in vara anului 1921, in timp ce lucra, in Cornwall, la romanul sau ''They Green Stones''. In scrisorile pe care le trimitea fiicei sale, Catharine Dawson Scott povestea cu entuziasm despre acest nou proiect PEN, pe care dorea sa il transforme dintr-o reverie intr-o realitate impunatoare. Cunoscut drept Clubul PEN, acronimul face trimitere la semnificatia componentei acestei asociatii, respectiv ''Poet, Playwright, Editor, Novelist'' (Poet, Dramaturg, Editor, Romancier). Organizatia a fost lansata cu prilejul unei cine gazduite de Restaurantul Florence din Soho, Londra, la 5 octombrie 1921. In total, 44 de scriitori au participat la cina inaugurala si au semnat pentru a deveni membri ai PEN. Cu acest prilej, a fost acordata calitatea de membru onorific al PEN unui numar de scriitori recunoscuti, precum Thomas Hardy, Maxim Gorky, Anatole France, Knut Hamsun si altii. Aceasta traditie continua si astazi, calitatea de membru onorific fiind mai degraba daruita scriitorilor persecutati sau inchisi, cu exemple recente in acest sens: Azimjon Askarov (Kargastan), Raif Badawi (Arabia Saudita), Tal Al-Mallouhi (Siria), Dawit Isaak (Eritreea), Ahmet Altan (Turcia) si Liu Xia (China).
Clubul a evoluat sub forma unei asociatii mondiale a scriitorilor si jurnalistilor, devenind una din cele mai vechi organizatii de reprezentare a drepturilor omului si a breslei literare. Clubul International PEN este una din cele mai vechi organizatii care lupta pentru libertatea de expresie si pentru dezvoltarea culturii. Extinderea clubului a cunoscut un proces rapid pe plan international. In 1922, au fost infiintate centre PEN in Norvegia, Suedia, Franta, Italia, Romania, Belgia, Spania si in SUA (New York). Crescand interesul fata de clubul PEN la nivel international, Catharine Dawson Scott si John Galsworthy au hotarat organizarea unei cine speciale la 1 mai 1923, la Londra, la care sa participe membrii clubului din Marea Britanie, membri onorifici si cativa invitati din fiecare din centrele stabilite din strainatate, potrivit https://www.pen100archive.org. Aceasta intalnire s-a concretizat in primul Congres international anual al Clubului PEN. Urmatorul congres s-a desfasurat la New York, iar apoi la Paris.
Reputatia si influenta clubului PEN, in calitate de organizatie de aparare a drepturilor scriitorilor, este deplin recunoscuta. Membri ONU au consultat Carta PEN atunci cand au lucrat la redactarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. In anul 1949, Clubul PEN a obtinut statut consultativ special la ONU ca ''reprezentare a scriitorilor din intreaga lume'', indica sursa citata.
In prezent, clubul PEN este recunoscut, la nivel mondial, drept cea mai apreciata asociatie a scriitorilor si un grup de frunte privind expertiza in ce priveste libertatea de expresie. Cu personal calificat care isi desfasoara activitatea in sediul de la Londra, avand o retea de 140 de centre autonome raspandite in 100 de tari si reunind circa 40.000 de membri, dintre care majoritatea sunt scriitori, PEN apara si adesea ofera sprijin esential celor care sunt persecutati pentru scrierile lor, indica https://www.pen100archive.org.
In 1923, a fost infiintat PEN Clubul Roman, avandu-i printre initiatori pe scriitorul Liviu Rebreanu, conform penromania.ro. Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu s-au numarat, de-a lungul timpului, printre membrii clubului. Dupa 1990, Centrul PEN Roman a fost reinfiintat, in sedinta din 11 septembrie 1990, prilej cu care numerosi scriitori romani, inscrisi pe baza unei declaratii, isi exprimau acordul fata de prevederile stipulate in Carta PEN, document in vigoare din anul 1921, conform www.penromania.ro.