2023-04-26 13:11:41

Ziua Internationala a covrigilor

Poate nu stiai, dar exista si o Zi Internationala a... covrigului si e normal sa fie asa, pentru ca acest aliment se bucura de o mare popularitate in toata lumea, este bun, nepretentios si ieftin. Astazi sarbatorim aceasta zi, initiativa portnita dein SUA, in urma cu cateva decenii.

Dar covrigii de unde au pornit? Exista opinii ale istoricilor care afirma ca ar fi aparut intaia data in Italia, acum multa vreme - mai precis in jurul anului 600 DC - si reprezentau Sfanta Treime. Cel mai vechi covrig din lume a fost descoperit in Germania, in timpul unei excavari, in apropierea Dunarii, la Regensburg. Dupa cercetari s-a aflat ca are "varsta” de 250 de ani. In secolul al saptelea, biserica avea reguli mult mai stricte in privinta postului si abstinentei. Covrigii, preparati dintr-un amestec simplu de apa, faina si sare, erau alimentul ideal pentru perioada Postului Mare, atunci cand toate tipurile de carne, lactatele si ouale erau interzise.

Prima reteta de covrigi, care s-a pastrat pana astazi, dateaza din 1607, figurand intr-o carte intitulata „Tezaur de sanatate”. Ingredientele mentionate sunt faina, oua, unt, apa calda.

In Romania, covrigii au fost introdusi la Buzau, in secolul 19, de vanzatorii greci care doreau sa stimuleze consumul vinului. Acestia s-au gandit ca, pentru a-si atrage consumatorii si pentru a-i face sa se bucure de savoarea fiecarei inghitituri de vin, sa le ofere si covrigi calzi si aromati. In 2015, in cadrul Festivalului Medieval de la Sighisoara a fost copt cel mai mare covrig din lume realizat intr-un festival medieval, numit "Hrana Uriasilor”. A masurat 20 de metri in diametru si o suprafata desfasurata de 64 metri liniari. La aluatul din care a fost preparat s-au folosit 100 kg de faina si 1 kg de drojdie.


Sursa foto: Wikipedia


Vezi si