Walt Disney, celebritatea cu suflet de copil
S-a nascut la Chicago in data de 5 decembrie 1901, intr-o familie modesta. Talentat de mic la desen, dar si rebel, Walt Disney a abandonat studiile liceale la 16 ani si a intrat in Crucea Rosie, pentru a ajuta SUA in razboi. Revine in Kansas unde incearca sa se angajeze caricaturist la un ziar. Nu reuseste, lucreaza insa la o revista, la creatie reclame.
In 1922 isi deschide propriul studio de film, numit Laugh-O-Gram, iar in 1923 da faliment. In acelasi an, s-a mutat la Hollywood unde a fondat Disney Brothers Studio alaturi de fratele sau, Roy. Dupa ce a produs cateva desene animate scurte, in 1927 studioul fratilor Disney a inceput un serial de desene animate centrat pe un personaj creat de Walt: Oswald, iepurele norocos.
Oswald a avut succes, dar in 1928 Walt Disney pierde drepturile de copyright.
Se gandeste la alt personaj, pe care l-a numit la inceput Mortimer Mouse. Era Mickey Mouse, dupa cum a fost redenumit si caruia ii face debutul in 1928 in scurtmetrajul Steamboat Willy. Simpaticul Mickey a devenit faimos foarte repede, iar in 1929 fratii Disney au creat un nou film – The Karnival Kid – in care insusi Walt Disney ii dubleaza vocea lui Mickey Mouse si o face pana in 1947. Creeaza si alte personaje care devin imediat indragite: ratoiul Donald, Pluto, piticii din Alba ca Zapada.
Walt Disney se gandeste si la un parc pentru copii, iar in 17 iulie 1955 apare Disneyland.
Disney detine recordul pentru cele mai multe premii Oscar (22) si cele mai multe nominalizari (59). A castigat primul Oscar in 1932, pentru un desen animat scurt, Flowers and trees. La aceeasi categorie a mai castigat ulterior alte sapte premii. Cu filmul Mary Poppins a obtinut cinci premii Oscar. A primit si patru Oscaruri onorifice: pentru crearea lui Mickey Mouse, pentru Alba ca Zapada, pentru Fantasia si pentru contributiile sale la designul de sunet.
A murit la varsta de 65 de ani, din cauza unui cancer.
Astazi, Disney inseamna un adevarat imperiu care include destinatii de vacanta pentru familii, parcuri tematice in mai multe parti ale lumii, parcuri acvatice, hoteluri, studiouri de film si posturi de televiziune.