
Violente in Capitala, dupa invalidarea candidaturii lui Calin Georgescu
Politistii au intocmit un dosar penal pentru distrugere, duminica seara, dupa ce protestatarii de la Biroul Electoral Central (BEC) au rasturnat masina unui post de televiziune.
'In urma acestui eveniment, politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti au intocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere. Avand in vedere ca, in ceea ce priveste aceasta infractiune, conform cadrului legal, actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate, reprezentantii Politiei Capitalei au luat legatura cu jurnalistii trustului TV, pe care i-au indrumat catre sediul Politiei, pentru indeplinirea acestui act procedural', se precizeaza intr-un comunicat al Politiei Capitalei.
Conform aceleiasi surse, politistii vor analiza imaginile existente, urmand sa fie dispuse masurile legale care se impun.
Jandarmeria Capitalei a anuntat, anterior, ca unii dintre protestatari, sustinatori ai candidatului Calin Georgescu, au folosit materiale pirotehnice. De asemenea, au fost incendiate diverse obiecte din mobilierul stradal.
Biroul Electoral Central (BEC) precizeaza, duminica seara, ca a tinut cont de aspectele fundamentale 'deja transate' de Curtea Constitutionala la luarea deciziei de respingere a inregistrarii candidaturii lui Calin Georgescu la alegerile prezidentiale.
Biroul Electoral Central a venit cu precizari privind decizia de invalidare a candidaturii lui Georgescu:
'Biroul Electoral Central nu poate da prevalenta analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, in detrimentul celor fundamentale transate deja de curte. De altfel, daca Biroul Electoral Central nu ar analiza intreg contextul candidaturii, exista riscul ca, in lipsa unei investiri ulterioare a Curtii Constitutionale cu aceasta verificare, o candidatura afectata de fundamentale carente sa fie inregistrata si sa parcurga intregul proces electoral, pentru ca, in final, Curtea Constitutionala sa fie pusa in situatia infirmarii rezultatelor sufragiului pentru lipsa manifesta, preexistenta depunerii candidaturii, a unei conditii de inregistrare a acesteia', se afirma in decizia BEC.
Conform aceleiasi surse, candidatura lui Calin Georgescu nu intruneste conditiile de legalitate, intrucat acesta 'prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a incalcat insasi obligatia (...) de a apara democratia', care se intemeiaza pe alegeri 'corecte, integre si impartiale'.
BEC considera relevant faptul ca hotararea CCR din 6 decembrie 2024, prin care a fost anulat procesul electoral pentru alegerea presedintelui Romaniei, dispunandu-se reluarea in integralitate, statueaza cu privire la 'modul in care candidatul (...) a inteles sa se raporteze la conditiile care rezulta din formula sacrosanta a juramantului depus de persoana aleasa in functia de presedinte al Romaniei'.
'De altfel, anuland procesul electoral in curs si dispunand reluarea in integralitate a acestuia (inclusiv cu privire la depunerea de candidaturi) ca urmare a conduitei candidatului de nerespectare a reglementarilor procedurii electorale (...), Curtea Constitutionala a transat implicit si general obligatoriu si cu privire la neindeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru inregistrarea candidaturi depuse de catre candidatul Calin Georgescu, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, sa se considere ca aceeasi persoana indeplineste conditiile pentru a accede la functia de presedinte al Romaniei', se mai arata in decizie.
BEC conchide ca, in conditiile in care instanta de contencios constitutional a decis cu privire la aceste aspecte, indeplinirea celorlalte conditii de inregistrare a candidaturii devine irelevanta.
Decizia poate fi contestata la CCR in termen de 24 de ore.
Potrivit unui comunicat al BEC, s-a respins si inregistrarea candidaturilor altor doi independenti, Maria Marcu si Ion Popa.
In schimb, inregistrarea candidaturii lui Nicusor Dan a fost acceptata.
Conform calendarului alegerilor prezidentiale, in termen de cel mult 48 de ore de la depunerea candidaturii, cel mai tarziu la data de 17 martie, are loc inregistrarea sau respingerea inregistrarii candidaturilor sau a semnelor electorale.
Cel mai tarziu la data de 18 martie, candidatii, partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice, aliantele electorale si alegatorii pot formula contestatii la Curtea Constitutionala privind inregistrarea sau respingerea inregistrarii candidaturilor sau a semnelor electorale, dupa caz. CCR solutioneaza contestatiile prin hotarari definitive, ce se comunica de indata Biroului Electoral Central si se publica in Monitorul Oficial.