2024-01-05 19:56:28

Val de fraude online cu video deepfake, atrage atentia Politia.

Politia Romana atrage atentia asupra unui nou tip de frauda in domeniul investitiilor. Pe platformele de socializare apar reclame la servicii de investitii financiare care folosesc fie numele unor companii cunoscute, fie pe cele ale unor personalitati si promit castiguri mari pentru investitii relativ mici, cu conditia ca investitorii sa instaleze pe device programe care permit controlul de la distanta.

Politistii avertizeaza utilizatorii nu instaleze astfel de programe pe computer, tableta sau telefon. Politia Romana anunta ca a fost sesizata cu privire la existenta unor noi modalitati de comitere a fraudelor cu investitii, scrie News.ro „Din sesizarile primite de Politia Romana, s-a constatat faptul ca persoanele vatamate ar fi accesat pe diferite retele de socializare, postari ce contin reclame cu privire la servicii de investitii financiare. Pentru a crea credibilitate, acestia fie folosesc denumirea unor companii romanesti cunoscute, fie creeaza continut media fictiv – videofilmari ale unor persoanlitati cunoscute care fac reclama acestor scheme frauduloase”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Inspectoratul de Politia Judeteana Prahova.


Schema folosita este urmatoarea: cei interesati sa investeasca sunt redirectionati catre o pagina unde le sunt solicitate datele de contact. In continuare, sunt contactati telefonic de persoane necunoscute, care utilizeaza numere de telefon atat romanesti, cat si din Marea Britanie.

„Autorii, dupa discutii repetate, reusesc, sa convinga victimele sa «investeasca» initial sume mici, de regula 1.200 de lei, pe diferite platforme de investitii online, special create in acest scop. In multe situatii, sub pretextul ca vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vatamate sa isi instaleze pe dispozitivele electronice folosite(telefon, tableta, laptop etc.), aplicatii tip remote desktop (control de la distanta), prin care acestia capata control total al acelor dispozitive”, precizeaza politistii.

Avand control asupra dispozitivului victimei, autorii au acces si la aplicatiile bancare ale acestuia si transfera banii sau ii convertesc in criptomoneda. Politistii mai transmit ca, in conditiile in care victimele nu au fonduri disponibile, autorii fac credite online in numele acestora, sumele fiind sustrase apoi.



Vezi si