
Universitatea Bucuresti, prima din Romania la cercetare stiintifica interdisciplinara
Universitatea din Bucuresti (UB) este, conform editiei I a clasamentului Times Higher Education - Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima universitate din Romania in ceea ce priveste cercetarea stiintifica interdisciplinara.
Potrivit unui comunicat remis presei, la nivel international, topul realizat de Times Higher Education, in parteneriat cu Schmidt Science Fellows, pozitioneaza Universitatea din Bucuresti in intervalul 301 - 350.
Clasamentul Interdisciplinary Science Rankings 2025 a analizat performantele in ceea ce priveste cercetarea stiintifica interdisciplinara a 749 de universitati din 92 de tari. Metodologia clasamentului are la baza trei indicatori, pornind de la etapele de implementare a proiectelor de cercetare, Inputs (Contributii), Process (Proces) si Outputs (Rezultate).
"Cu o pondere de 65%, Rezultatele (Outputs) vizeaza reputatia cercetatorilor (25%), calitatea cercetarii stiintifice interdisciplinare (20%), numarul publicatiilor de cercetare stiintifica interdisciplinara (10%), proportia publicatiilor de cercetare stiintifica interdisciplinara din totalul publicatiilor (5%) si utilitatea cercetarii pentru societate (5%). Contributiile (Inputs) cuantifica 19% din totalul punctajului obtinut de universitatile incluse in clasamentul Interdisciplinary Science Rankings 2025 si urmaresc modul in sunt finantate de industrie (8%) sau autofinantate (11%) cercetarile stiintifice interdisciplinare din totalul sumelor alocate cercetarilor", se arata in comunicat.
Nu in ultimul rand, Procesul (Process), cu o pondere de 16% in calcularea rezultatului final, urmareste modul in care universitatile implementeaza masuri pentru a creste cercetarea interdisciplinara (4%), ofera facilitati (4%) si sprijin administrativ (4%) echipelor de cercetare interdisciplinare si au un sistem de promovare care recunoaste cercetarea interdisciplinara (4%).
Universitatea are astazi 19 facultati care ofera 95 de programe de licenta, 223 de programe de masterat, 23 de scoli doctorale pe domenii specifice si o scoala pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre si noua statiuni de cercetare, noteaza Agerpres.
Incepand cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civica Europeana CIVIS alaturi de alte zece universitati europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Nationala si Capodistriana din Atena, Universitatea Libera din Bruxelles, Universitatea Autonoma din Madrid, Universitatea "Sapienza" din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea "Eberhard Karls" din Tubingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne si Universitatea "Paris Lodron" din Salzburg.