2024-12-28 09:04:57

UNICEF: aproape unul din cinci copii traieste in zone de conflict

Aproape unul din cinci copii din lume traieste in zone afectate de conflicte, peste 473 de milioane de copii suferind cele mai grave niveluri de violenta de la al Doilea Razboi Mondial, potrivit cifrelor publicate de ONU si citate de The Guardian.


Organizatia umanitara a ONU pentru copii, UNICEF, a declarat sambata ca procentajul copiilor care traiesc in zone de conflict la nivel global s-a dublat, de la aproximativ 10% in anii 1990 la aproape 19%, si a avertizat ca aceasta crestere dramatica a suferintelor copiilor nu ar trebui sa devina „noua normalitate”.


Avand in vedere ca in lume se desfasoara mai multe conflicte decat oricand din 1945, UNICEF a subliniat ca tot mai multi copii devin victime. Potrivit celor mai recente date disponibile, din 2023, ONU a verificat un numar record de 32.990 de incalcari grave impotriva a 22.557 de copii, cele mai ridicate cifre de cand Consiliul de Securitate a mandatat monitorizarea impactului razboiului asupra copiilor, in urma cu aproape 20 de ani.


Aproape unul din cinci copii din lume traieste in zone afectate de conflicte, peste 473 de milioane de copii suferind cele mai grave niveluri de violenta de la al Doilea Razboi Mondial, potrivit cifrelor publicate de ONU.


Cu mai multe conflicte desfasurate in lume decat oricand din 1945, UNICEF a subliniat ca tot mai multi copii devin victime. Potrivit celor mai recente date din 2023, ONU a verificat un numar record de 32.990 de incalcari grave impotriva a 22.557 de copii, cele mai ridicate cifre de cand Consiliul de Securitate a ONU a mandatat monitorizarea impactului razboiului asupra copiilor din lume, in urma cu aproape 20 de ani.


Numarul mortilor dupa aproape 15 luni de razboi al Israelului in Gaza este estimat la peste 45.000, iar ONU a raportat ca, dintre cazurile confirmate, 44% erau copii.


In Ucraina, ONU a declarat ca a inregistrat mai multe victime in randul copiilor in primele noua luni din 2024 decat in tot anul 2023 si a estimat o crestere suplimentara in 2025.


„Dupa aproape toate datele, 2024 a fost unul dintre cei mai grei ani din istoria UNICEF pentru copii in zone de conflict – atat in ceea ce priveste numarul de copii afectati, cat si nivelul de impact asupra vietilor lor,” a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF.


„Un copil care creste intr-o zona de conflict are mult mai multe riscuri de a fi scos din scoala, subnutrit sau fortat sa-si paraseasca locuinta – de multe ori in mod repetat – comparativ cu un copil care traieste in zone cu pace,” a adaugat Russell. „Aceasta nu trebuie sa devina noua normalitate. Nu putem permite ca o generatie de copii sa devina daune colaterale ale razboaielor necontrolate din lume”, a precizat ea.


UNICEF a atras atentia in special asupra situatiei femeilor si fetelor, pe fondul rapoartelor despre viol si violenta sexuala in conflicte. Organizatia a raportat ca, in Haiti, numarul incidentelor de violenta sexuala impotriva copiilor raportate a crescut cu 1.000% doar in 2024.


UNICEF a subliniat, de asemenea, ca malnutritia afecteaza in mod special copiii in perioade de razboi, reprezentand o amenintare deosebit de letala in Sudan si Gaza. Peste o jumatate de milion de oameni din cinci tari afectate de conflicte se confrunta cu foametea.


Conflictele afecteaza grav si accesul copiilor la ingrijire medicala si educatie. Patruzeci la suta dintre copiii nevaccinati sau sub-vaccinati traiesc in tari afectate total sau partial de conflicte, ceea ce ii face mult mai vulnerabili la izbucnirea unor boli precum rujeola si poliomielita. In iulie, poliomielita a fost detectata in Gaza, pentru prima data in ultimii 25 de ani. O campanie de vaccinare derulata de ONU, posibila datorita unei serii de incetari temporare si partiale ale focului, a reusit sa ajunga la peste 90% din populatia de copii.


UNICEF a raportat ca peste 52 de milioane de copii din tari afectate de conflicte au fost privati de educatie, subliniind ca majoritatea copiilor din Fasia Gaza si o proportie semnificativa a copiilor din Sudan au pierdut mai mult de un an de scoala. In alte tari aflate in conflict, inclusiv Ucraina, Republica Democrata Congo si Siria, scolile au fost avariate, distruse sau transformate in alte scopuri, lasand milioane de copii fara acces la educatie.


„Impactul asupra sanatatii mintale a copiilor este, de asemenea, urias,” a declarat UNICEF. Un studiu sustinut de organizatia caritabila War Child la inceputul acestei luni a raportat ca 96% dintre copiii din Gaza simt ca moartea lor este iminenta, iar aproape jumatate si-au exprimat dorinta de a muri din cauza traumelor prin care au trecut.














Vezi si