
Una dintre fermele de top din Europa e in Vrancea
Un tanar antreprenor a reusit sa dezvolte in judetul Vrancea prima ferma agricola complet digitalizata din Romania si una dintre cele mai moderne din Europa, care se intinde pe o suprafata de 4.300 de hectare. Agricultura de precizie pe care o practica proprietarul Teofil Dascalu aici are la baza doar masuratori precise, sisteme de irigare inteligente si algoritmi de predictie. Dascalu s-a documentat temeinic privind managementul de top al fermelor prin stagiile pe care le-a facut, pe cheltuiala proprie, in SUA si in Italia, unde a absolvit si un masterat, iar apoi, inainte de a-si face businessul propriu, a lucrat in Vrancea trei ani pentru un grup de investitori din Olanda, capatand astfel si experienta practica, dar si sprijin financiar pentru inceput.
Pe baza imaginilor din satelit si a datelor colectate din teren, inteligenta artificiala genereaza scenarii cu pana la noua ani in avans. Asta inseamna, evident, ca riscurile se reduc si se eficientizeaza costurile. Spre exemplu, folosind datele meteo de la Copernicus (programul european de monitorizare a planetei), calculeaza la inceputul fiecarei perioade de vegetatie rezerva umiditatii din sol pentru a o compara cu istoricul de precipitatii din ultimii ani. Astfel, evalueaza productia din acel an. Pe terenurile fermei sunt amplasate si sapte statii meteo smart, iar informatiile colectate l-au ajutat pe intreprinzator sa evite dezastrul provocat de seceta pentru majoritatea agricultorilor, cu o simpla asigurare incheiata din timp.
Cum descrie Teofil Dascalu unicitatea muncii la ferma sa? "De la faptul ca toate utilajele sunt 98% autonome, se intorc singure la capat pana la faptul ca sunt senzori la nivelul sectiei de semanat pentru a masura adancimea de lucru, senzori de umiditate si de materie organica care determina atat densitatea semintei cat si adancime si tot, pana la faptul ca erbicidam variabil prin intermediul imaginilor satelitare cu rezolutie de 30 de centimetri. Din punctul asta de vedere suntem foarte avansati".
Sursa foto: Revista Ferma