2024-08-31 22:17:03

Un sfert dintre romani nu au card bancar

In Romania, un sfert dintre barbatii adulti (peste 18 ani) si o treime dintre femei nu detin carduri sau alte produse bancare, arata un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) pentru Asociatia Romana a Bancilor. In total, 4,4 milioane de romani peste 18 ani care nu au conturi curente, dintre care peste 1,7 milioane de pensionari de peste 65 de ani.

Care sunt motivele? 37% dintre respondenti afirma ca au venituri prea mici, 20% dintre ei sunt platiti in numerar si nu au nevoie de conturi bancare, 18% subliniaza ca fac toate platile cash, iar 7% dintre adultii romani spun ca pur si simplu nu il considera util.

82% din populatia din mediul urban detine produse si servicii bancare. In mediul rural, 40% din populatia adulta este nebancarizata. Conform datelor Bancii Mondiale, Romania este in top 15 al statelor cu cea mai mare pondere a populatiei care nu e bancarizata, tara noastra aflandu-se in compania unor state precum Kenya sau Kazakhstan. Suntem tara in care un sfert din angajati inca isi primesc salariul "in plic”.

La nivel national, 34% dintre respondentii care detin produse si servicii bancare declara ca au credite de la banci (in crestere fata de cea din anul 2022, de 31%). Dintre romanii care au accesat credite, 54% afirma ca au in derulare credite de consum, 18% credite ipotecare/imobiliare standard, 13% pentru produse luate in rate si 10% imprumuturi Prima/Noua Casa.

O bariera majora in calea deschiderii conturilor bancare este lipsa de incredere in banci: aproape 30% dintre adultii nebancarizati din Europa si Asia Centrala invoca acest motiv. De asemenea, accesul la serviciile bancare poate fi limitat, mai ales in zonele rurale, unde sucursalele bancare si bancomatele sunt rare: sunt aproximativ 1.000 de ATM-uri in mediul rural din cele 10.000 de bancomate in toata tara. In Romania, multi oameni se bazeaza pe tranzactiile in numerar din cauza absentei acceptarii cardurilor in magazinele locale. In plus, multi romani prefera sa-si pastreze banii "la saltea” si sa se bazeze pe numerar, considerand operatiunile bancare inutile sau excesiv de complicate.

Aproape jumatate dintre romani (47%) isi platesc si facturile cu bani cash. De ce? 34% spun ca nu au incredere in banci, 33% spun ca serviciile bancare sunt prea scumpe, 14% motiveaza ca nu au suficienti bani, iar 10% ca banca e prea departe de ei. Romania se situeaza pe ultimul loc, 27, din cele 27 de state membre ale UE in editia din 2021 a Indicelui economiei si societatii digitale (DESI).


Sursa foto: Playtech.ro

Vezi si