Un rus va implini 1.000 de zile in spatiu
Pe 5 iunie, cosmonautul rus Oleg Kononenko a devenit primul om care a petrecut 1.000 de zile in orbita, ceea ce inseamna 1.440.000 de minute petrecute plutind deasupra Pamantului. In februarie, Kononenko a depasit deja recordul pentru cel mai lung timp petrecut in spatiu, stabilit de compatriotul sau Gennady Padalka, de 878 de zile, 11 ore, 29 de minute si 48 de secunde in spatiu.
Niciunul dintre cosmonauti nu a realizat acest record intr-o singura misiune, ci in cinci. Totusi, Kononenko a avut misiuni mai lungi, iar recordul lui va deveni si mai impresionant. Daca totul decurge bine, este programat sa paraseasca Statia Spatiala Internationala pe 23 septembrie. Aceasta va aduce recordul sau la un total de 1.110 zile, adica aproximativ 3 ani.
Este cunoscuta rivalitatea traditionala intre astronautii rusi si cei americani si, pana in momentul de fata, rusii conduc detasat. Americanca Peggy Whitson detine recordul NASA pentru timpul cumulat petrecut in spatiu, cu 665 de zile. Iar dintre cei trimisi de NASA, cea mai lunga durata continua a fost de fapt accidentala: Frank Rubio a ramas pe statie mai mult decat era planificat din cauza unei probleme la o nava spatiala. A fost acolo timp de 371 de zile, realizand acest record in septembrie anul trecut. De partea cealalta, Valeri Polyakov a stat continuu pe statia spatiala Mir timp de 437 de zile si 18 ore (mai mult de 14 luni) la mijlocul anilor 1990.
Oleg Kononenko isi va sarbatori si aniversarea a 59 de ani tot pe Statia Spatiala Internationala, pe 21 iunie.
Sursa foto: Sky News