Un rasunet - poezia care a devenit imnul de stat al Romaniei
Acum 176 de ani, in 1848, in plin avant al Revolutiei de la 1848, poezia „Un rasunet” de Andrei Muresanu a fost publicata in revista „Foaie pentru minte, inima si literatura”.
Revolutia de la 1848 a fost un val de miscari nationale si democratice care au cuprins Europa, iar Romania nu a facut exceptie. In acest context tumultuos, Andrei Muresanu, poet si publicist roman, a scris „Un rasunet”. Poezia a fost redactata si publicata cu scopul de a inspira si mobiliza romanii in lupta pentru drepturi si libertate.
Poezia „Un rasunet” a fost pusa pe note de catre Anton Pann, un cunoscut muzician si folclorist al vremii. Se spune ca Muresanu a recitat poezia pentru prima data prietenilor sai brasoveni, iar Anton Pann a compus muzica in aceeasi zi.
De la „Un rasunet” la „Desteapta-te, romane!”
Pe masura ce poezia a inceput sa fie cantata in diverse adunari si manifestatii, aceasta a devenit rapid un simbol al unitatii si al trezirii nationale. Versurile sale puternice, care chemau romanii la actiune si constientizare, au rezonat profund cu aspiratiile poporului. Cu timpul, „Un rasunet” a fost cunoscut sub numele „Desteapta-te, romane!”, titlu care subliniaza si mai puternic mesajul de trezire si mobilizare.
Imnul de Stat al Romaniei
Dupa Revolutia din 1989, Romania a simtit nevoia unui simbol care sa reflecte noile idealuri democratice si nationale. Astfel, la 24 ianuarie 1990, „Desteapta-te, romane!” a fost adoptat oficial ca Imnul de Stat al Romaniei. Alegerea acestui imn a fost o recunoastere a valorilor de libertate, unitate si identitate nationala pe care le-a promovat inca de la prima sa interpretare.