
Un nou coronavirus a fost descoperit la lilieci
Oamenii de stiinta au descoperit primul coronavirus similar cu MERS la liliecii din America de Sud. Detectat in statul Ceara, Brazilia, noul coronavirus prezinta similitudini cu coronavirusul care provoaca sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), identificat pentru prima data in 2012. Experimentele pentru a afla daca poate infecta oamenii urmeaza sa aiba loc in cursul anului 2025.
O colaborare intre cercetatori din statele braziliene Sao Paulo si Ceara si colegi afiliati la Universitatea Hong Kong (HKU) din China a dus la descoperirea unui nou coronavirus la lilieci, primul din America de Sud strans legat de virusul care provoaca sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV).
„In acest moment nu suntem siguri ca poate infecta oamenii, dar am detectat parti din proteina spike a virusului (care se leaga de celulele mamiferelor pentru a incepe o infectie), sugerand o interactiune potentiala cu receptorul utilizat de MERS-CoV. Pentru a afla mai multe, intentionam sa efectuam experimente in Hong Kong in cursul anului curent”, a declarat intr-un comunicat Bruna Stefanie Silvério, primul autor al articolului publicat in Journal of Medical Virology (JMV).
Cercetatorii au identificat sapte coronavirusuri in 5 din 16 tampoane orale si rectale de la lilieci colectate de Laboratorul central de sanatate (LACEN) din Ceara, in Fortaleza, capitala statului.
Articolul subliniaza diversitatea genetica semnificativa a coronavirusurilor in cauza. Cei cinci lilieci proveneau de la doua specii diferite (Molossus molossus, un insectivor, si Artibeus lituratus, un frugivor).
Intr-un studiu anterior al grupurilor de la LACEN Fortaleza si UNIFESP, la lilieci au fost gasite variante ale virusului rabiei strans legate de variantele prezente la marmoset - un grup de maimute mici originare din America de Sud.
„Liliecii sunt rezervoare virale importante si, prin urmare, ar trebui sa fie supusi unei supravegheri epidemiologice continue. Aceasta monitorizare ajuta la identificarea virusurilor circulante si a riscurilor de transmitere la alte animale si chiar la oameni”, a declarat Ricardo Duraes-Carvalho, unul dintre autorii articolului, profesor la EPM-UNIFESP.
MERS-CoV
Coronavirusul MERS a fost identificat pentru prima data in 2012 in Arabia Saudita. In total, 27 de tari au raportat cazuri incepand din 2012, ceea ce a condus la 858 de decese cunoscute din cauza infectiei si a complicatiilor aferente.
In virusurile gasite, cercetatorii brazilieni au identificat o secventa genetica cu o similitudine de 71,9% cu genomul MERS-CoV. Gena care codifica proteina spike a prezentat o similitudine de 71,74% cu proteina spike a MERS-CoV, care a fost izolata de la oameni in Arabia Saudita in 2015.
Pentru a afla daca se poate lega de celulele umane, vor trebui efectuate experimente in laboratoare de inalta securitate biologica. Aceste teste sunt programate sa aiba loc la HKU in cursul anului 2025.