Tribunalul de Arbitraj International a publicat hotararea privind finala la sol si critica presa americana
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat, miercuri, motivarea hotararii in cazul finalei la sol de la Jocurile Olimpice. Ca urmare a hotararii TAS din 10 august, Ana Maria Barbosu urmeaza sa primeasca medalia de bronz si Jordan Chiles sa returneze medalia primita la Paris.
TAS a prezentat sentinta integral motivata in cauzele: “TAS OG 24/15 Federatia Romana de Gimnastica si Ana Barbosu c. Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) si Donatella Sacchi TAS OG 24/16 Federatia Romana de Gimnastica si Sabrina Maneca-Voinea c. Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) si Donatella Sacchi”.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a mentionat si ca in presa americana au aparut “declaratii scandaloase”, pe care le condamna.
“TAS condamna declaratiile scandaloase publicate in anumite mijloace de informare in masa din SUA, care sustin, fara sa cunoasca cele de mai sus si inainte de analizarea hotararii motivate, ca aceasta comisie, si mai ales presedintele acesteia, a fost partinitoare din cauza altor angajamente profesionale sau din motive de nationalitate. Avand in vedere ca niciuna dintre partile implicate in acest caz nu a contestat vreun membru al comisiei in timpul procedurii, se poate presupune in mod rezonabil ca toate partile au fost multumite de audierea cazului lor de catre aceasta comisie. Orice critica ulterioara este lipsita de temei sau merit”.
La 10 august 2024, Comisia de arbitraj, compusa din Dr. Hamid G. Gharavi (FRA/IRI), presedinte, Prof. Philippe Sands KC (GBR/FRA/MRI) si Prof. Song Lu (CHN), a admis in parte cererea depusa de Federatia Romana de Gimnastica si Ana Barbosu. Comisia a stabilit ca acea contestatie depusa in numele lui Jordan Chiles in finala exercitiului feminin la sol a fost formulata dupa incheierea termenului de un minut prevazut la articolul 8.5 din Regulamentul tehnic FIG 2024 si ca punctajul initial de 13,666 acordat lui Jordan Chiles in finala exercitiului feminin la sol va fi restabilit. Decizia comisiei a fost unanima. In aceeasi zi, FIG a confirmat ca rezultatele finalei la sol de luni, 5 august 2024, vor fi modificate in conformitate cu decizia TAS.
Hotararea motivata confirma urmatoarele: -
Competenta diviziei ad hoc a TAS nu a fost contestata de partile implicate in aceasta procedura, cu exceptia doamnei Sacchi.
Notificarea de numire a Dr. Hamid Gharavi in calitate de presedinte al grupului a fost insotita de o declaratie scrisa care dezvaluia urmatorul fapt: „Reprezint Romania in arbitraje de investitii in fata ICSID (cauzele ARB/20/15, ARB/22/13 si ARB/16/19)”.
Componenta comisiei, cu Dr. Hamid Gharavi in calitate de presedinte al comisiei, nu a fost contestata sau contestata de niciuna dintre parti sau parti interesate.
Partile si partile implicate care au participat la audierea din 10 august 2024 au confirmat ca nu au obiectii cu privire la modul in care s-a desfasurat arbitrajul si au confirmat ca dreptul lor de a fi audiate a fost respectat.
Inainte de audiere, comisia a actionat pentru a se asigura ca dispune de dovezile necesare pentru a-si forma o opinie cu privire la respectarea regulii de 1 minut.
La audiere, partile nu au contestat faptul ca cererea doamnei Chiles a fost depusa la 1 minut si 4 secunde dupa ce scorul sau a fost afisat oficial pe tabela de marcaj. Toate partile au acceptat ca fiind clar si determinant raportul intocmit de Omega, cronometrorul oficial al Jocurilor Olimpice, si prezentat chiar de FIG. Nicio parte nu a solicitat admiterea altor probe.
Articolul 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG prevede ca antrenorul unei gimnaste poate inainta o sesizare cu privire la scorul D, cu conditia ca solicitarea sa fie „facuta verbal imediat dupa publicarea scorului sau cel tarziu inainte de afisarea scorului urmatoarei gimnaste/sportive sau al urmatorului grup [...]. Pentru ultima gimnasta sau ultimul grup dintr-o rotatie, aceasta limita este de un (1) minut dupa ce scorul este afisat pe tabela de marcaj. [...] Solicitarile verbale tardive vor fi respinse.”
Comisia TAS a constatat ca articolul 8.5 este clar si lipsit de ambiguitate si ca limita de timp de un minut este stabilita ca un termen limita clar si lipsit de ambiguitate si nu ofera nicio exceptie sau flexibilitate.
Comisia TAS a constatat ca nicio parte nu a dovedit existenta unui mecanism clar si stabilit in legatura cu solicitarea doamnei Chiles sau in timpul performantei gimnastelor pentru a aborda o chestiune atat de importanta precum momentul solicitarii unei solicitari de ancheta.
Comisia a constatat ca revizuirea care i s-a cerut sa o efectueze pentru incalcarea articolului 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG nu se incadreaza in asa-numita doctrina a „terenului de joc”. Comisia nu este solicitata sa intervina sau sa inlocuiasca judecata unui arbitru cu a sa. Aceasta nu interfereaza cu o decizie a vreunui arbitru sau oficial de pe teren si nu corecteaza o greseala de arbitraj sau o eroare de judecata. Mai degraba, se pronunta pe baza nerespectarii de catre FIG a obligatiei de a institui un mecanism de monitorizare si aplicare a unei reguli importante pe care a adoptat-o pentru a proteja sportivii si publicul.
In cele din urma, comisia a facut urmatoarea declaratie: "Comisia este pe deplin constienta de dezamagirea pe care acest proces de arbitraj o poate provoca dnei Chiles si dnei Maneca-Voinea, care s-au comportat intotdeauna cu integritate si onestitate si au actionat cu buna credinta, si antrenorilor lor respectivi. Comisia ar dori doar sa sublinieze ca sarcina sa este de a se pronunta cu privire la lege si la dovezile pe care le are in fata, iar in acest caz ambele sunt foarte clare in ceea ce priveste regula de un minut si aplicarea acesteia la circumstantele acestui caz. Comisia nu are rolul de a aplica principii de echitate, de a atribui medalii sau de a stabili ca ar trebui sa existe mai multi beneficiari ai medaliei de bronz, asa cum au propus unele dintre parti."