Trei bratari preistorice furate au fost recuperate si aduse in tara
Cele trei bratari preistorice din aur sustrase din situri arheologice de pe teritoriul Romaniei si care au fost aduse in tara de la muzeul MAS din Anvers - Belgia vor fi pastrate in custodie de Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General transmis AGERPRES, miercuri, a fost organizat un eveniment de predare - primire catre Muzeul National de Istorie a Romaniei a bunurilor culturale mobile, respectiv a celor trei bratari preistorice din aur, provenite din situri arheologice de pe teritoriul Romaniei, care au fost aduse in tara de la muzeul MAS din Anvers - Belgia de o echipa formata din procurori din cadrul Sectiei de urmarire penala si de ofiteri de politie de la Directia de Investigatii Criminale (IGPR - DIC).
"Cele trei bratari vor fi pastrate in custodie de Muzeul National de Istorie a Romaniei, asupra lor fiind instituit sechestrul asigurator pana la solutionarea definitiva a dosarului penal instrumentat de Sectia de urmarire penala cu privire la sustragerea lor din siturile arheologice din Romania, exportarea fara documentele necesare, respectiv instrainarea acestora", arata Parchetul Inaltei Curti.
Doi procurori au adus in tara trei bratari preistorice din aur, din epoca bronzului si perioada hallstattiana timpurie mijlocie - finalul mileniului II a.Chr., provenite din situri arheologice de pe teritoriul Romaniei.
"Cele trei bunuri culturale mobile de mare valoare, protejate de lege, au fost sustrase de autori necunoscuti si, ulterior, instrainate. Doua dintre ele au fost identificate cand au fost oferite la vanzare in cadrul unei licitatii publice din Principatul Monaco. Cea de-a treia bratara a fost identificata cu prilejul efectuarii perchezitiei domiciliare la resedinta din Belgia a persoanei care a depus la casa de licitatii din Monte Carlo cele doua bratari, in vederea vanzarii publice", precizau, marti, reprezentantii Parchetului General intr-un comunicat de presa.
Autoritatile judiciare belgiene au semnalat, pe 27 octombrie 2020, aparitia celor doua bratari in catalogul unei licitatii din Monte Carlo, iar pe 11 noiembrie 2020 organele de cercetare penala ale politiei judiciare din cadrul IGPR - DIC, Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural National, s-au sesizat din oficiu cu privire savarsirea infractiunii de furt calificat.
Dosarul penal a fost inregistrat initial pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, iar la data de 31 martie 2022 a fost preluat de catre PICCJ - Sectia de urmarire penala si criminalistica.
"Prin ordonanta, s-a inceput urmarirea penala in rem pentru infractiunea de furt calificat, iar ulterior extinderea urmaririi penale cu privire la savarsirea infractiunii de efectuarea de operatiuni de export ilegal. Tot prin ordonanta, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un suspect pentru savarsirea infractiunii de tainuire", se mentioneaza in comunicat.
Din probele administrate a reiesit faptul ca cele trei bratari provin din situri arheologice din nord-vestul Romaniei, iar pentru exportarea lor era necesara obtinerea unui certificat de export, document care nu exista.
"La data de 7 iunie 2022 , PICCJ - Sectia de urmarire penala a emis ordinul european de ancheta adresat autoritatilor judiciare belgiene, solicitand transferul/transmiterea catre autoritatea judiciara romana, in speta, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a mijloacelor materiale de proba (cele trei bratari din aur, aflate in custodia judecatorului de instructie de la Tribunalul de Prima Instanta din Veurne-Belgia), precum si o copie, conform cu originalul, a dosarului aflat pe rolul judecatorului de instructie", au transmis procurorii.