
TikTok lanseaza o functie de meditatie ghidata
TikTok anunta lansarea unei functii de meditatie ghidata, direct in aplicatie. Compania spera astfel sa promoveze bunastarea digitala si sa descurajeze utilizarea excesiva pe timpul noptii, relateaza CNBC. Se intampla in contextul in care compania se afla sub presiunea unor procese si critici dure legate de efectele sale asupra sanatatii mintale a tinerilor.
TikTok a declarat ca noua functie va fi disponibila tuturor utilizatorilor, dar se va activa automat pentru cei sub 18 ani, in timpul ”orei de somn”. Astfel, daca un adolescent este activ pe aplicatie dupa ora 22:00, fluxul ”For You” va fi intrerupt de un exercitiu de meditatie ghidata. Daca utilizatorul ignora primul avertisment, va aparea un al doilea ecran complet, cu o noua sesiune de meditatie.
Functia a fost testata anterior pe un grup restrans de adolescenti si face parte dintr-un pachet mai amplu de instrumente dedicate bunastarii digitale, care include si feeduri educationale, instrumente de siguranta online si controale parentale mai stricte asupra timpului petrecut pe ecran.
TikTok, detinuta de gigantul chinez ByteDance, este subiectul mai multor procese intentate de procurori generali americani care acuza aplicatia ca ar fi daunatoare pentru copii. Printre acestea se numara o actiune din partea procurorului general din Washington D.C., Brian Schwalb, care sustine ca platforma este intentionat creata pentru a provoca dependenta si afecteaza psihologic copiii, expunandu-i la riscuri precum depresia, anxietatea, lipsa somnului si tulburarile de imagine corporala.
In ciuda acestor acuzatii, TikTok afirma ca a implementat masuri proactive pentru a sprijini siguranta si bunastarea comunitatii. Platforma a anuntat joi si o donatie de 2,3 milioane de dolari sub forma de credite publicitare catre 31 de organizatii de sanatate mintala din 22 de tari, ca parte a initiativei ”Mental Health Education Fund”.
Aplicatia s-a confruntat si cu o posibila interdictie in SUA, dupa ce Curtea Suprema a validat o lege care cere vanzarea TikTok de catre ByteDance.
Totusi, presedintele Donald Trump a emis un ordin executiv pentru a mentine aplicatia activa si a amanat punerea in aplicare a interdictiei, cel putin pana la mijlocul lunii iunie, noul termen limita pentru vanzarea activelor din SUA.
Pe langa ingrijorarile legate de securitatea datelor si controlul chinez asupra platformei, guvernele din mai multe tari incep sa actioneze si impotriva efectelor psihologice ale retelelor sociale asupra copiilor. In noiembrie, Australia a adoptat o lege care interzice accesul utilizatorilor sub 16 ani pe platformele sociale, amenintand companiile cu amenzi de pana la 50 de milioane de dolari australieni.
In SUA, utilizatorii trebuie sa aiba cel putin 13 ani pentru a-si crea un cont TikTok, insa exista si o versiune speciala a aplicatiei pentru copiii sub aceasta varsta, care ofera protectii suplimentare. Departamentul de Justitie si Comisia Federala pentru Comert au deschis anul trecut un proces civil impotriva TikTok si ByteDance, acuzandu-le ca au colectat ilegal date de la copii sub 13 ani si ca nu au masuri suficiente pentru a detecta si sterge astfel de conturi.
Pana in prezent, TikTok si ByteDance nu au oferit comentarii oficiale privind noile acuzatii.