TikTok inchide birourile din Canada, dar aplicatia ramane accesibila
Canada a dispus miercuri lichidarea filialei canadiene a TikTok, invocand "riscuri specifice de securitate nationala", dar fara a interzice accesul si utilizarea aplicatiei in tara.
Anuntul guvernului inseamna ca TikTok va trebui sa isi inchida birourile din Toronto si Vancouver, transmite agentia France Presse.
Autoritatile canadiene au dispus aceasta masura "din cauza riscurilor specifice la adresa securitatii nationale pe care le prezinta activitatile ByteDance Ltd. in Canada", a declarat, intr-un comunicat, François-Philippe Champagne, ministrul canadian al Inovarii.
Detinuta de gigantul chinez ByteDance si revendicand mai mult de un miliard de utilizatori activi lunar, TikTok a fost auditata in Canada, lansata in septembrie 2023, dupa ce guvernul a interzis aplicatia de divertisment de pe smartphone-urile guvernului in februarie acelasi an, apreciind "un nivel inacceptabil de risc" pentru viata privata si securitate.
"Aceasta decizie a fost luata pe baza informatiilor si dovezilor colectate in cadrul revizuirii, precum si a sfaturilor furnizate de agentiile canadiene de securitate nationala si de informatii si de alti parteneri guvernamentali", a adaugat ministrul.
Cu toate acestea, se afirma ca guvernul "nu va interzice canadienilor sa acceseze aplicatia TikTok si nici nu ii va impiedica sa creeze continut", lasand alegerea la latitudinea utilizatorilor, avertizandu-i in acelasi timp impotriva utilizarii informatiilor lor personale "de catre actori straini".
"Anuntul de astazi nu rezolva problema mai larga a confidentialitatii cu care se confrunta canadienii", a remarcat Michael Geist, specialist in dreptul internetului la Universitatea din Ottawa.
Dimpotriva, "interzicerea companiei si nu a aplicatiei poate inrautati de fapt situatia, deoarece riscurile asociate aplicatiei vor ramane, dar capacitatea de a trage la raspundere compania va fi slabita", a declarat el intr-o postare pe blog.
In conformitate cu legislatia canadiana privind investitiile straine, "raspandirea dezinformarii sau manipularea informatiilor intr-un mod care submineaza securitatea nationala a Canadei" poate duce la sanctiuni.
TikTok se afla, de asemenea, in atentia autoritatilor americane de mai multe luni, care considera ca aceasta aplicatie video de scurta durata poate permite guvernului chinez sa spioneze si sa manipuleze cetatenii americani.
In aprilie, Congresul american a adoptat o lege care impune vanzarea aplicatiei de catre proprietarii sai chinezi, sub sanctiunea unei interdictii in Statlee Unite. Compania a negat intotdeauna aceste acuzatii si, in prezent, contesta legea in fata unui tribunal federal american.