SUA: TikTok cere justitiei judecarea accelerata a contestatiilor privind legea care ar putea interzice platforma
Departamentul de Justitie al SUA si TikTok au cerut unei curti de apel americane sa stabileasca o procedura rapida de judecare a contestatiilor legale privind noua lege care impune ca grupul chinez ByteDance sa cedeze activele TikTok din SUA pana pe 19 ianuarie, sau se va confrunta cu o interdictie, transmite Reuters.
TikTok, ByteDance si un grup de creatori de continut de pe TikTok s-au alaturat Departamentului de Justitie pentru a solicita Curtii de Apel din Districtul Columbia sa se pronunte pana pe 6 decembrie, pentru a putea solicita o revizuire la Curtea Suprema, daca va fi necesar, inainte de termenul limita al SUA.
Marti, un grup de creatori de pe TikTok a depus o actiune pentru a bloca legea care ar putea interzice aplicatia folosita de 170 de milioane de americani, spunand ca a avut ”un efect profund asupra vietii americane”.
Saptamana trecuta, TikTok si compania-mama ByteDance au depus un proces similar, sustinand ca legea incalca Constitutia SUA din mai multe motive, inclusiv incalcarea protectiei liberei exprimare a Primului Amendament.
”In lumina numarului mare de utilizatori ai platformei TikTok, publicul larg are un interes semnificativ in solutionarea prompta a acestei chestiuni”, au spus Departamentul de Justitie al SUA si petitionarii TikTok.
Potrivit TikTok, prin procedura rapida poate fi rezolvata contestatia fara a fi nevoie sa solicite masuri preliminare de urgenta.
Legea, semnata de presedintele Joe Biden pe 24 aprilie, acorda ByteDance timp pana pe 19 ianuarie pentru a vinde TikTok sau se va confrunta cu o interdictie.
Casa Alba spune ca doreste ca proprietatea din China asupra TikTok sa inceteze, din motive de securitate nationala, dar nu si interzicerea TikTok.
Partile au cerut instantei sa stabileasca termenul pentru argumentele orale cat mai curand posibil in calendarul cauzei din septembrie.
Departamentul de Justitie a spus ca poate depune la instanta materiale clasificate pentru a sustine justificarile de securitate nationala.
Departamentul de Justitie a declarat ca legea TikTok ”abordeaza preocuparile critice de securitate nationala intr-un mod care este in concordanta cu Primul Amendament si cu alte limitari constitutionale”.
Legea interzice magazinelor precum Apple si Google Alphabet sa ofere aplicatia TikTok si interzice serviciilor de gazduire pe internet sa sprijine TikTok, cu exceptia cazului in care ByteDance renunta la TikTok.
Formulata pe fundalul ingrijorarilor parlamentarilor americani ca China ar putea accesa date despre americani sau sa-i spioneze cu ajutorul aplicatiei, legea a fost adoptata in majoritate covarsitoare in Congres, la doar cateva saptamani dupa ce a fost introdusa.