2024-09-15 19:42:45

SUA: povestea cu imigrantii care mananca pisici, subiect de meme-uri

In SUA, prima dezbatere televizata a celor doi candidati la alegerile prezidentiale - Kamala Harris si Donald Trump - a starnit un mare interes, iar una dintre replicile republicanului a devenit virala: "In Springfield, imigrantii haitieni mananca aninale de companie. Mananca pisici!". 

Staff-ul de campanie al lui Trump a dat crezare unor zvonuri care s-au rostogolit in mediul online, iar acum s-a aflat si sursa acestora. O femeie din orasul Springfield, a carei postare pe Facebook a devenit virala si sursa pentru informatia falsa ca imigranti haitieni mananca animale de companie, spune ca regreta totul si ca nu a intentionat sa le faca rau imigrantilor. Erika Lee a postat recent pe Facebook despre pisica unei vecine care a disparut, adaugand ca vecina i-a spus ca crede ca animalul de companie a fost victima unui atac al vecinilor ei haitieni.

Ca orice zvon clasic, si acesta a fost de fapt o preluare eronata din gura in gura a unor barfe si supozitii rautacioase "de cartier". NewsGuard, o organizatie care monitorizeaza dezinformarea online, a mers pe firul povestii si a descoperit ca vecina lui Lee, pe nume Kimberly Newton, a aflat despre pisica de la o terta parte, iar postarea lui Lee de pe Facebook i-a preluat gresit povestea si stapanul pisicii disparute de fapt era "o cunostinta a unui prieten”.

De aici, teoria conspiratiei si-a facut treaba cu prisosinta. Alte postari au contribuit, de asemenea, la acuzatiile false, inclusiv o fotografie a unui barbat care tine in brate o gasca moarta si care a fost facuta in Columbus, Ohio, dar a fost raspandita pe retelele sociale ca presupusa dovada a afirmatiilor despre imigrantii haitieni din Springfield. O inregistrare video cu o femeie care ar fi ucis si a incercat sa manance o pisica s-a dovedit de asemenea a nu proveni din Springfield, ci din Canton, Ohio. In plus, nu are nicio legatura cu comunitatea haitiana, dar le-a dat apa la moara celor care sunt anti-imigratie.


Sursa foto: The Economic Times

Vezi si