SUA: inca un scandal legat de recunoasterea faciala
In SUA, un nou scandal legat de utilizarea de catre politie a AI. Afro-americana Porcha Woodruff, rezidenta a statului Michigan, a depus in justitie o plangere pentru arestare abuziva impotriva orasului Detroit si a politistului insarcinat cu ancheta intr-un caz de furt de masini cu violenta.
Arestarea s-a petrecut in luna februarie, cand Woodruff, identificata ca suspecta dupa o perchezitie cu ajutorul unui software de recunoastere faciala, a petrecut "aproximativ unsprezece ore in picioare sau asezata pe o banca de beton” la sectia de politie, in timp ce era insarcinata in opt luni. Doua saptamani mai tarziu, in luna martie, un tribunal a respins acuzatiile impotriva ei din lipsa de probe.
Politia a folosit imagini inregistrate de o camera cu circuit inchis dintr-o benzinarie si a descins la ea acasa pe 16 februarie cu un mandat de arestare. In ciuda protestelor celor doi copii ai sai, ale logodnicului si ale mamei sale, Porcha "a fost luata, perchezitionata si incatusata in fata familiei si a vecinilor”, se arata in plangere.
Dupa o zi petrecuta la sectia de politie, ea a mers la spital, unde s-a constatat ca avea "un ritm cardiac scazut din cauza deshidratarii (...) si contractii din cauza stresului provocat”.
Programele de recunoastere faciala utilizeaza in SUA algoritmi antrenati pe populatii predominant albe, care fac mai multe erori in cazul persoanelor de culoare. In urma repetatelor scandaluri de acest gen, precum si a presiunii publice, marile grupuri precum Amazon, Microsoft, IBM si Google au incetat, cel putin temporar, sa mai vanda politiei programele lor de recunoastere faciala.
Sursa foto: BBC