
Studiu: Ce se intampla dacă nu mai intri pe Facebook o perioada
Deconectarea de la retelele sociale reduce inclinatia de a crede stiri false, dar si participarea politica a utilizatorilor, arata cel mai mare studiu realizat pana acum pe acest subiect .
Inainte de alegerile prezidentiale din SUA din 2020, peste 35.000 de utilizatori de Facebook si Instagram alesi aleatoriu au fost de acord sa participe la un experiment. Dintre ei, 27% au fost platiti sa-si dezactiveze conturile timp de sase saptamani, iar ceilalti s-au deconectat doar pentru o saptamana, noteaza El Pais, citat de spotmedia.ro. Desi a fost efectuat pe un esantion de zece ori mai mare decat experimentele anterioare, studiul are si el acelasi neajuns.
„Se poate experimenta doar cu indivizi care sunt intr-o societate unde multi alti oameni continua sa foloseasca Facebook si Instagram in mod normal. Cand vorbim despre efectul Facebook, ne gandim la cum ar fi societatea fara Facebook, comparativ cu felul in care este cu Facebook, nu la cum sunt oamenii care nu folosesc reteaua comparativ cu cei care o folosesc”, explica David Garcia, profesor la Universitatea din Konstanz, Germania.
Experimentul a clarificat, cel putin, diferenta dintre Facebook si Instagram in ceea ce priveste efectele deconectarii, ele fiind mai reduse in cazul retelei centrate pe influenceri.
„In afara de o reducere a participarii online, nu gasim niciun impact semnificativ al dezactivarii Instagram asupra niciunui alt rezultat principal. Acest lucru este valabil chiar si in randul utilizatorilor mai tineri si sugereaza ca, in ciuda cresterii rapide a Instagram, Facebook ramane probabil platforma cu cel mai mare impact asupra rezultatelor politice”, se mentioneaza in articol.
Timpul petrecut departe de Facebook i-a facut pe oameni mai constienti de dezinformare
O alta concluzie e ca utilizatorii care au renuntat la Facebook timp de sase saptamani au devenit mai precauti in privinta informatiilor politice pe care le vedeau pe Facebook, o schimbare care a avut loc si pe Instagram.
„O explicatie posibila este ca timpul petrecut departe de o platforma i-a facut pe utilizatori mai constienti de cantitatea de informatii de calitate scazuta sau inexacte la care fusesera expusi”, explica autorii.
Desi participarea politica (in special online) a scazut in randul grupului care s-a deconectat de la Facebook, intentia de vot a ramas aceeasi si nu s-a manifestat printr-un numar mai mic de alegatori la urne.
Dezactivarea conturilor de Instagram si Facebook nu a avut un efect asupra polarizarii, legitimitatii percepute a alegerilor sau preferintei pentru candidati si nu au fost gasite date definitive care sa sugereze ca platforma l-a ajutat pe fostul presedinte american Donald Trump.
Facebook a invitat 10,6 milioane de utilizatori sa participe la studiu, iar 637.388 au dat click pe invitatie. Dintre ei, doar 19.857 au finalizat experimentul, care a implicat si o serie de sondaje. Participantii care si-au dezactivat contul timp de sase saptamani au primit 150 de dolari. Pe Instagram, Meta a invitat 2,6 milioane de utilizatori si a obtinut 15.585 de participanti.aa.