Studiu: 3 din 4 copii mici din Europa petrec prea mult in fata ecranelor si nu dorm suficient
Trei din patru copii mici din Europa petrec prea mult timp in fata ecranului si nu dorm suficient si nu fac miscare zilnic, potrivit unei noi analize globale, transmite Euronews, care citeaza un studiu publicat in JAMA Pediatrics.
Conform criteriilor internationale de referinta, copiii sub 5 ani ar trebui sa aiba trei ore pe zi de activitate fizica, inclusiv cel putin o ora de exercitii intense, precum si maximum o ora de timp petrecut in fata ecranului si intre 10 si 13 ore de somn.
Dar in 33 de tari din intreaga lume, doar 14,3% dintre copiii de trei si patru ani indeplinesc toate aceste standarde, potrivit studiului care a inclus aproximativ 7.000 de copii.
In timp ce 81% dorm suficient, doar 41,8% respecta recomandarile privind timpul petrecut in fata ecranului si 49,2% fac suficienta activitate fizica.
Intrucat copilaria timpurie este o „fereastra critica de oportunitate” pentru a stabili obiceiuri sanatoase, constatarile au implicatii grave pentru „sanatatea si bunastarea pe tot parcursul vietii” a oamenilor din intreaga lume, potrivit cercetatorilor condusi de Universitatea din Wollongong din Australia.
„Este foarte important sa analizam masura in care copiii respecta aceste orientari in diferite tari”, a declarat pentru Euronews Sarah Rose, psiholog si profesor asociat la Universitatea Staffordshire din Regatul Unit. Ea nu a fost implicata in noul studiu.
„Aceasta dovada este genul de lucru de care avem nevoie pentru a aduce, speram, unele schimbari pentru copii”.
In Africa si America de Sud, obiceiuri mai bune
Ratele sunt putin mai bune in Africa si Europa, unde aproximativ un sfert dintre copii (23,9 si, respectiv, 23,5 %) indeplinesc toate cele trei criterii de referinta.
Jumatate dintre copiii europeni (50 %) petrec suficient de putin timp in fata ecranului, in timp ce 53,5 % dintre copii fac suficienta miscare si aproape toti (94,7 %) dorm suficient.
Studiul a constatat ca, in special, fetele europene au mai multe sanse decat baietii sa respecte orientarile privind timpul petrecut in fata ecranului, dar au mai putine sanse sa faca suficienta miscare.
La nivel regional, America de Nord si America de Sud au atat cele mai bune, cat si cele mai rele obiceiuri. In timp ce doi din trei copii fac suficienta activitate fizica – mai mult decat orice alta regiune – copiii din aceasta regiune au, de asemenea, cel mai mult timp petrecut in fata ecranului, doar 17% dintre ei respectand recomandarile.
„Uneori, oamenii presupun ca, daca un copil petrece mult timp in fata ecranului, nu face activitate fizica, in timp ce, de fapt, aceste date prezinta o imagine mai nuantata decat atat”, a declarat Rose.
Este probabil ca tendintele in ceea ce priveste activitatea fizica si timpul petrecut in fata ecranului sa inceapa chiar mai devreme in viata, avand in vedere ca studiile anterioare arata ca doar un sfert dintre copiii sub 2 ani respecta recomandarile privind timpul petrecut in fata ecranului.
Prea mult timp petrecut pe ecran este, de asemenea, legat de probleme de sanatate. Cu cat copiii in varsta de un an petrec mai mult timp pe ecrane, cu atat este mai probabil sa aiba intarzieri de dezvoltare la varsta de 2 si 4 ani – desi nu este inca clar daca timpul petrecut pe ecran cauzeaza de fapt aceste probleme.
Mai multe tari europene militeaza pentru limitarea timpului petrecut de copii in fata ecranului. In septembrie, agentia de sanatate publica din Suedia a recomandat interzicerea ecranelor pentru copiii sub 2 ani, urmand o orientare similara in Irlanda pentru copiii de pana la 18 luni.
Si guvernul francez a declarat ca copiii sub 3 ani nu ar trebui sa stea la ecran, iar pana la 6 ani timpul petrecut ar trebui sa fie „puternic limitat”.
Alte tari, precum China, au restrictionat jocurile online care vizeaza tinerii.
Cu toate acestea, interdictiile privind timpul petrecut in fata ecranului nu pot fi intotdeauna realiste, avand in vedere ca tehnologia digitala este prezenta peste tot in viata de zi cu zi, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Lund din Suedia.
Dupa ce au studiat obiceiurile digitale zilnice ale copiilor mici, acestia au ajuns la concluzia ca este „aproape imposibil” sa ii tii pe copii departe de ecrane si ca o abordare de toleranta zero ii poate face pe parinti sa se simta ingrijorati sau rusinati de utilizarea ecranului de catre copiii lor, in loc sa ii ajute sa reduca consumul.