2025-03-12 08:54:42

Spania va amenda continutul AI neetichetat

Guvernul Spaniei a aprobat marti un proiect de lege care impune amenzi mari companiilor care folosesc continut generat de inteligenta artificiala fara a-l eticheta corespunzator, intr-o incercare de a combate utilizarea asa-numitelor ”deepfake-uri”, transmite Reuters.


Proiectul de lege adopta directivele din Legea privind Inteligenta Artificiala al Uniunii Europene, care impune obligatii stricte de transparenta asupra sistemelor AI considerate cu risc ridicat, a declarat ministrul Transformarii Digitale, Oscar Lopez, intr-o conferinta de presa.


Acesta a subliniat ca inteligenta artificiala este un instrument puternic, care poate imbunatati viata oamenilor, dar care poate fi folosit si pentru a raspandi dezinformare si a ataca democratia.


Spania este una dintre primele tari din Uniunea Europeana care implementeaza aceste reguli, considerate mai stricte si mai cuprinzatoare decat reglementarile din Statele Unite, care se bazeaza in mare parte pe respectarea voluntara si pe un sistem fragmentat de reguli la nivel de stat.


Lopez a adaugat ca oricine poate deveni tinta unui atac prin ”deepfake”, termen care descrie videoclipuri, fotografii sau inregistrari audio modificate sau create prin AI, dar prezentate ca fiind reale.


Proiectul de lege, care trebuie aprobat de Camera Inferioara a Parlamentului, clasifica nerespectarea obligatiei de etichetare a continutului AI drept o infractiune grava, sanctionabila cu amenzi de pana la 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri globala anuala a companiei. Reglementarea utilizarii AI pentru a preveni daune asupra societatii a devenit o prioritate pentru autoritatile de reglementare, mai ales dupa lansarea ChatGPT de catre OpenAI la sfarsitul anului 2022, care a impresionat prin capacitatea sa de a simula conversatii umane si de a efectua diverse sarcini.


Noua lege spaniola interzice, de asemenea, utilizarea tehnicilor subliminale, cum ar fi sunetele si imaginile imperceptibile, pentru a manipula grupurile vulnerabile.


Lopez a oferit exemple precum chatboti care incurajeaza persoanele dependente sa joace la pariuri sau jucarii care indeamna copiii sa accepte provocari periculoase.


De asemenea, legea va interzice clasificarea persoanelor pe baza datelor biometrice, utilizand AI pentru a le nota in functie de comportament sau trasaturi personale, in scopul acordarii de beneficii sau evaluarii riscului de a comite o infractiune.


Totusi, autoritatile vor avea in continuare dreptul de a folosi supravegherea biometrica in timp real in spatiile publice, invocand motive de securitate nationala. Responsabilitatea pentru monitorizarea si aplicarea noilor reglementari va reveni noului organism de supraveghere a AI, AESIA.


In anumite domenii specifice, supravegherea va fi realizata de institutiile corespunzatoare, cum ar fi cele pentru protectia datelor, combaterea criminalitatii, alegeri, evaluarea creditelor si asigurarilor sau sistemele pietelor de capital. Aceasta este una dintre cele mai stricte initiative din Europa in domeniul transparentei si utilizarii etice a inteligentei artificiale.




Vezi si