2023-12-22 09:03:41

Solstitiul de iarna: incepe iarna astronomica

De vineri, 22 decembrie, se instaleaza iarna astronomica, al carei inceput este marcat de un moment precis, cel al solstitiului de iarna. El este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe bolta cereasca, o consecinta a miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.

 Solstitiul de iarna din emisfera nordica, la 22 decembrie, marcheaza inceputul iernii astronomice, iar in aceasta zi, cea mai „scurta” din an, sunt cele mai putine ore de lumina, respectiv cele mai multe ore de intuneric. Pentru Bucuresti, vor fi 8 ore si 50 de minute de lumina naturala, iar durata noptii are valoarea maxima, de 15 ore si 10 minute.


Solstitiile (cand ziua este cea mai scurta - sau cea mai lunga, in cazul solstitiului de vara), ca si echinoctiile (cand ziua este egala cu noaptea) sunt consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui si a inclinarii axei Pamantului. Echinoctiile si solstitiile se produc atunci cand Soarele ocupa aparent o anumita pozitie pe cer.


Solstitiile si echinoctiile au loc deoarece axa de rotatie a Pamantului este inclinata cu 23,4 grade in raport cu orbita Pamantului in jurul Soarelui. Aceasta inclinare determina anotimpurile planetei, deoarece emisfera nordica si cea sudica primesc cantitati inegale de lumina solara pe parcursul unui an.

In 2023, solstitiul de iarna are loc in Romania la 22 decembrie, la ora 5:37, potrivit astro-urseanu.ro. Incepand de la aceasta data, pana la 21 iunie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator.




Vezi si