2024-05-17 23:47:31

"Shoot for the Future", un proiect Erasmus+ cu tineri, dedicat tinerilor

Suntem bucuroși să luăm parte la tot felul de proiecte ce implică tinerii în activități care ulterior să-i ajute pentru integrarea in piața muncii. Asta s-a întâmplat, din nou, recent, în Lituania. Colega noastră, Raluca Grigoriță, ne-a reprezentat cu mândrie și s-a întors cu multe povești, pe care nu vrea să le țină doar pentru ea. Ar fi și păcat. 

Așadar, hai să vedem cum a fost acolo și despre ce a fost vorba mai exact!

Acest proiect, care s-a desfășurat în Lituania, mai exact în Elniakampis, o zonă deosebită, face parte din programul Erasmus+ despre care știi câte ceva cu siguranță, dar vrem să îți detaliem tot ce trebuie să știi despre acesta. Erasmus+ este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport în Europa. Cu un buget de aproximativ 26 de miliarde de EURO, Erasmus+ (2021-2027) oferă mai multe oportunități de mobilitate și cooperare ca niciodată.

Acest program sprijină prioritățile și activitățile definite în spațiul european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală și în Agenda europeană pentru competențe. Iar acum, pentru că te-am introdus puțin în lumea Erasmus+, hai să te introducă Raluca și în lumea proiectului la care a luat parte. 

Raluca Grigoriță:

"Totul a început anul trecut, cu primele două proiecte Erasmus+. Mi-au plăcut ambele experiențe și am zis că nu le voi rata nici pe următoarele. Și a venit și al treilea, anul acesta, în perioada 29 aprilie - 6 mai 2024, în Lituania. Cu această ocazie, nu doar am cunoscut oameni noi și culturi noi, ci am putut descoperi și o țară nouă și niște locuri superbe. Dacă ar trebui să aleg un cuvânt care să descrie Lituania ar fi "verde", pentru că țara asta este o oază de sănătate.

Revenind la proiect, acesta a avut că temă integrarea facilă a tinerilor în piața muncii, dar și dezvoltarea de skilluri foto și video. Numele proiectului a fost "Shoot for the Future" și s-a desfășurat în Elniakampis, un loc minunat în mijlocul pădurii, cu un lac, cu peisaje superbe, cu dimineți în care eram treziți de cântecul pasărilor și cu doi căței care ne-au și protejat, dar ne-au oferit și iubirea lor necondiționată. 

Au fost opt tari participante (Lituania, România, Slovacia, Polonia, Croația, Ungaria, Franța și Estonia), fiecare cu doi sau patru reprezentanți, iar limba oficială care ne-a fost punct comun a fost, desigur, limba engleză. Din România au fost prezenți, alături de mine, Eliza Gherman, Adelina Farima și Cătălin Mutuleasa. 

Coordonatorul proiectului, Egle Meta Simkuniene, a avut grijă ca totul să se desfasoare impecabil și chiar așa a fost până la final. Bineînțeles, cei care au dus cea mai grea muncă au fost trainerii și facilitatorii din cadrul proiectului, respectiv Kotryna Rajeckaite, Jokubas Sirvinskas, Alexandra Androne și Kaur Hendrikson.

Cu toate astea, au fost răbdători cu noi, participanții (peste 30 la număr), și ne-au oferit atât informații esențiale, cât și prilejul de a ne putea relaxa sau de a ne putea distra. 

Au fost pregătite diverse activități ce au inclus participarea noastră activă, cu rezultate vizibile la finalul proiectului. Iar când spun rezultate vizibile mă refer la fotografiile făcute pe tot parcursul șederii noastre acolo și pe tot parcursul participării la activități.

De asemenea, la final ne-am putut lăuda și cu o reclamă realizată în echipe, iar eu mă pot mândri și mai mult, deoarece echipa din care am făcut parte a fost câștigătoarea competiției, pentru că a existat și un concurs. Reclama noastră s-a axat pe tema "Cyberbulling".

Practic, am luat parte la multe. Am avut de realizat și acte teatrale cu improvizație, am avut de pregătit și momente pentru un show de talente, ne-am bucurat reciproc și de seri culturale, în care am putut învăța lucruri noi despre fiecare țară participantă, dar am și putut degusta preparate din țările respective. 

Evident, a trebuit să respectăm și câteva reguli. Am avut responsabilități, tot pe echipe, astfel încât să nu existe haos în desfășurarea activităților. Și cred că ne-am descurcat foarte bine. 

Am avut ocazia să cunoaștem și un pic capitala Lituaniei, Vilnius, dar să fim și profesori pentru o oră, la unul dintre liceele din acest oraș frumos. A fost interesant. Tare interesant. 

Așa cum se întâmplă de obicei, ziua plecării spre casă a fost mai grea, deoarece abia ne obișnuisem unii cu ceilalți și parcă ar mai fi mers câteva zile împreună. 

Desigur, odată cu revenirea în țară, fiecare participant mai are câteva taskuri de rezolvat. Acestea alcătuiesc diseminarea. Adică un feedback real despre proiect din punctul nostru de vedere, al participanților.

Sincer, nu vreau nici să plictisesc, dar nici nu mai am spațiu să scriu cât ar fi de scris despre toată această experiență, însă sper că te-am convins cu adevărat despre cum stă treaba cu programul Erasmus+ și cu toate proiectele lui. 

La final, aș dori să mulțumesc pentru această ocazie Asociației "Keliauk Pirmyn", Asociației "Imago Mundi" și tuturor oamenilor implicați în desfășurarea proiectului. 

P.S. Profită de orice oportunitate și bucură-te de ea ca și când ar fi ultima!" 

Vezi si