
Serialul Adolescence devine material didactic in scolile din Franta
Mini-seria Netflix „Adolescence”, care abordeaza influentele toxice, misoginia si violenta din mediul online, va fi folosita oficial ca material educational in scolile din Franta, incepand cu clasa a patra, a anuntat ministrul Educatiei, Elisabeth Borne, intr-un interviu acordat postului LCI.
Potrivit acesteia, producatorii serialului au cedat drepturile de utilizare Ministerului Educatiei, care va pune la dispozitia profesorilor cinci secvente educationale extrase din mini-serie, insotite de sprijin pedagogic. Materialele vor fi utilizate pentru a stimula discutii despre violenta, radicalizare online si ideologii misogine in randul elevilor.
„Aceste extrase sunt foarte reprezentative pentru violenta care poate exista in randul tinerilor”, a subliniat Borne. Scopul este de a preveni influentarea elevilor de catre cercuri online periculoase si de a constientiza riscurile „supraexpunerii la ecrane si banalizarii violentei pe retelele sociale”.
Decizia vine dupa un demers similar din Marea Britanie, unde Guvernul britanic a introdus difuzarea seriei in scolile secundare pentru a preveni atragerea baietilor tineri in cercuri de ura si misoginie. Serialul a generat dezbateri ample, fiind apreciat pentru modul direct in care trateaza subiecte sensibile.
Despre serialul „Adolescence”
„Adolescence” spune povestea lui Jamie, un adolescent britanic de 13 ani, arestat si acuzat de uciderea unei prietene. Serialul exploreaza, prin ochii anchetatorilor, psihologilor si adultilor apropiati, modul in care tanarul a fost influentat de ideologii periculoase promovate pe internet. Fiecare episod este filmat in plan-secventa, accentuand tensiunea si realismul situatiilor prezentate.
Serialul s-a bucurat de un impact puternic in randul publicului si a fost vazut ca un instrument eficient pentru educatie preventiva in randul adolescentilor.