Se suspenda trecerea cu bacul la frontiera Oryahovo - Bechet
MAE anunta joi suspendarea temporara a activitatii de transport cu feribotul la traversarea fluviului Dunarea pe la punctul de frontiera Oryahovo - Bechet, incepand din 21 august, din cauza nivelului scazut al apei. Site-ul Politiei de Frontiera indica faptul ca miercuri, la ora 19.00, a fost ultima cursa cu feribotul din Romania.
”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Republica Bulgaria sau sa tranziteze teritoriul acestui stat catre Grecia sau Turcia ca activitatea de transport cu feribotul va fi suspendata temporar la traversarea fluviului Dunarea prin PCTF Oryahovo-Bechet, incepand cu data de 21 august 2024, din cauza nivelului scazut al apei si a conditiilor meteorologice nefavorabile preconizate de vant puternic. In acest context, se recomanda folosirea tuturor celorlalte puncte de frontiera deschise traficului international la frontiera romano-bulgara, dupa cum urmeaza: Vidin – Calafat, Kardam - Negru Voda, Durankulak - Vama Veche, Silistra – Ostrov Calarasi, Dobromir – Krushari si Kainardzha – Lipnita (aceste doua puncte functioneaza cu orar 08:00-20:00 si doar pentru autovehicule cu masa totala admisa de pana la 3,5t), Nikopol - Turnu Magurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro), Svishtov - Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg), Aydemir (Silistra) - Chiciu (Calarasi) (feribot) (www.spikaferry.com) si Ruse – Giurgiu”, transmite MAE joi dimineata.
Cetatenilor romani care tranziteaza punctul de frontiera Ruse li se recomanda sa ia in calcul posibilitatea maririi considerabile a timpilor de asteptare la trecerea frontierei, la taxa de pod, in contextul in care din data de 10 iulie 2024, autoritatile bulgare desfasoara lucrari de reparatie a estacadei podului de peste Dunare.
MAE reaminteste ca, incepand cu data de 5 iulie, taxa de pod poate fi platita si in sistem online numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de pana la 8+1 - https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=40&isActive=id6. Taxa de pod poate fi in continuare platita cu cardul bancar sau in numerar, respectiv 2 euro sau 4 leva. In punctele de frontiera bulgare, functioneaza centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulatie sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice, aplicate pe teritoriul Bulgariei. In astfel de cazuri, cetatenii romani identificati de sistem sunt obligati sa isi achite toate debitele catre statul bulgar, plata efectuandu-se numai cu card bancar.
”Subliniem importanta informarii corecte, achizitionarii din timp a vinietei electronice – recomandam achizitionarea acesteia inainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxarii - si achitarii conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, in conformitate cu legislatia in vigoare”, arata MAE.
Autoritatile bulgare recomanda insistent ca vinieta electronica sa fie achizitionata online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune si in limba romana – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autoritatile bulgare.
”Luand in considerare si dinamicitatea conditiilor meteorologice inregistrata pe teritoriul bulgar (coduri de atentionare pentru temperaturi extreme, producere de incendii de vegetatie, de furtuni sau vijelii convective), se recomanda turistilor romani sa se asigure ca pe timpul calatoriei detin suficiente resurse de combustibil, apa si alimente si ca mentin in stare de functionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor romanesti de transport international de marfa sau pasageri sa ia masurile adecvate in vederea organizarii temeinice a itinerariilor de deplasare prin luarea in considerare a posibilitatii inregistrarii unor timpi mariti de asteptare la trecerea frontierei bulgare si prin asigurarea resurselor necesare de apa si alimente persoanelor transportate. Conducatorii auto sunt indrumati sa conduca preventiv, cu viteza adecvata si sa aiba autovehiculele echipate pentru circulatie pe drumurile publice in conditii de vara si atentionare meteorologica specifica, sa respecte strict semnalizarea rutiera temporara montata si indicatiile/semnalele organelor de control aflate la fata locului. In perioada instituirii codurilor de atentionare meteorologica este posibil ca, prin decizia autoritatilor bulgare competente, unele categorii de drumuri sa fie inchise circulatiei rutiere si cursele aeriene sa fie perturbate fata de orarul de zbor”, recomanda MAE.