
Scrierea corecta, o necunoscuta pentru absolventii de gimnaziu
Tristete mare (ca sa nu spunem de-a dreptul jale) la simularea pentru Evaluarea Nationala 2025 la Limba si literatura romana: un banal exercitiu de scriere corecta le-a dat mari batai de cap elevilor de clasa a opta. Mai exact, este vorba de subiectul 1 B, punctul 8, un exercitiu in care elevii de a VIII-a aveau de ales intre forma corecta a cuvintelor "ti/tii”, "copii/copiii”, "la/l-a” si "ale/ai”.
Rezultatele au fost dezastruoase: doar 11,22% dintre elevi au reusit sa rezolve toate cerintele corect. Exercitiul a fost rezolvat partial de 86,35% din elevi, in timp ce 2,42% nu au reusit sa identifice forma corecta a niciunui cuvant din exercitiul analizat.
Lucrurile au stat la fel de rau si in ceea ce priveste subiectul 2, unde elevii aveau de scris un text de cel putin 150 de cuvinte in care sa prezinte mesajul poeziei/o semnificatie a poeziei "Trezire”, de Lucian Blaga. Conform datelor Ministerului Educatiei si Cercetarii, 42% dintre ei (adica aproape 70.000 dintre participanti) nu au reusit sa redacteze compunerea de 150 de cuvinte, pierzand astfel punctajul pentru redactare.
Celelalte subiecte ale simularii pentru Evaluarea Nationala 2025 la Limba si literatura romana s-au dovedit mai "prietenoase" si le-au oferit elevilor sansa sa-si mai ridice punctajul total, astfel ca din cele peste 160.000 de lucrari la Limba si literatura romana de la Simularea Evaluarii Nationale 2025, 64% au obtinut note peste 5.
Sursa foto: edupedu.ro