S-a incheiat greva jurnalistilor de la France Presse
Greva de 24 de ore in care au intrat joi angajatii Agentiei France-Presse (AFP) a luat sfarsit vineri dimineata, dupa ce sindicatele au obtinut garantii cu privire la nemultumirile legate de o posibila reforma a statutului jurnalistilor AFP care lucreaza din afara Frantei, transmite France Presse.
Activitatea Agentiei France-Presse a fost puternic afectata de aceasta greva lansata la apelul intersindicatului (SNJ, CGT, Sud, FO, CFE-CGC). Actualitatea franceza nu a fost acoperita joi, in special ceremoniile ce au marcat implinierea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia si interviul presedintelui Emmanuel Macron televizat de TF1 si France 2, ce a fost urmarit seara de 7,6 milioane de telespectatori.
In cadrul unei reuniuni ce a avut loc vineri dimineata, inainte de suspendarea grevei, conducerea agentiei, prezidata de Fabrice Fries, s-a angajat sa mentina timp de 1 an cele aproximativ 150 de posturi de expati sub contract francez. De asemenea, intentioneaza sa implice organizatiile sindicale in discutiile privind evolutiile din reteaua internationala AFP, au informat reprezentantii angajatilor in cadrul unei adunari generale.
Cauza actiunii de protest a fost un proiect de reforma a managementului care, potrivit intersindicatului, "punea serios sub semnul intrebarii" sistemul de expatriere a jurnalistilor agentiei, prezenti in 150 de tari. In prezent, jurnalistii sai care lucreaza in afara Frantei isi desfasoara activitatea in conformitate cu doua tipuri principale de statut.
Pe de o parte, asa-numitul statut de "sediu central", un contract de drept francez care vine cu beneficii (costuri de locuinta, costuri de scolarizare pentru copii). Titularul acestuia este supus mobilitatii in vigoare la AFP si nu poate ramane mai mult de cativa ani in aceeasi functie.
De cealalta parte, asa-numitul statut "local", aliniat regimului social din tara unde traieste si munceste jurnalistul si care nu este supus principiului mobilitatii.
Intrarea in greva a fost votata luni in adunarea generala dupa o prima oprire a muncii timp de 2 ore, "cu o unanimitate a celor peste 300 de votanti" conform intersindicatului.
Dupa adunarea generala, conducerea a asigurat ca "a ascultat ingrijorarile exprimate" si si-a reiterat "angajamentul in favoarea unei retele internationale puternice in toate domeniile".
"Modificarea sau reducerea numarului de posturi cu statut de sediu nu inseamna neaparat reducerea mobilitatii", a declarat Philippe Onillon, director adjunct al Informatiilor AFP responsabil de mobilitate, in cadrul adunarii generale. El a subliniat "complexitatea" acestui dosar in cadrul agentiei, unde coexista multe nationalitati si profesii.
Actiunea de protest s-a declansat dupa ce un post recent ocupat in biroul AFP de la Bruxelles a fost trecut de la statutul de "sediu central" la statutul "local" la momentul numirii. Conducerea AFP a promis vineri ca va reevalua statutul respectivului angajat.
"Acest post a fost picatura de apa care a varsat paharul", dupa absenta cresterilor salariale si mai multe reorganizari interne, a subliniat in cadrul adunarii generale David Courbet, membru al sindicatului Confederation generale du travail (CGT).