Ryanair castiga un proces cu Booking.com, pentru ca acesta ii revinde biletele, folosind fara permisiune date de pe site-ul sau
Un tribunal american a hotarat ca Booking.com a incalcat Legea privind frauda si abuzul informatic accesand o parte a site-ului Ryanair fara permisiune, au aratat documentele instantei, citate de Reuters.
Compania aeriana irlandeza, cea mai mare din Europa dupa numarul de pasageri, a declarat ca decizia va ajuta la stoparea folosirii neautorizate a unor date de catre site-urile de rezervari.
Booking.com a spus ca a fost dezamagita de decizie si ca planuieste sa faca recurs.
Ryanair a lansat in ultimii ani o serie de actiuni in justitie impotriva platformelor de rezervare terte care ii revind biletele fara permisiune.
Companiile, care folosesc software de scraping pentru a gasi si revinde bilete, adauga taxe suplimentare si ingreuneaza contactarea pasagerilor de catre operatorii aerieni, spun operatorii aerieni.
Un juriu din cadrul Tribunalului Districtual din Delaware a constatat in unanimitate ca Booking.com a incalcat Legea privind frauda si abuzul informatic si ca a determinat o terta parte sa acceseze parti ale site-ului Ryanair fara autorizatie, ”cu intentia de a frauda”, potrivit verdictului.
Instanta a respins, de asemenea, acuzatiile Booking.com conform carora Ryanair ar fi defaimat platforma de rezervare si ca operatorul aerian a fost implicat intr-o concurenta neloiala.
”Sustinem ca permiterea clientilor de a accesa si a compara tarifele din industria de turism promoveaza alegerea consumatorilor”, a declarat un purtator de cuvant al Booking.com, intr-o declaratie trimisa prin e-mail.
Ryanair, care in ultimele luni a semnat acorduri cu o serie de agentii de turism online pentru revanzarea autorizata a biletelor, a spus ca spera ca decizia va crea un precedent.
”Ne asteptam ca aceasta hotarare sa puna capat pirateriei pe internet si suprataxarii comise atat asupra companiilor aeriene, cat si asupra altor companii de turism si consumatori prin activitatea ilegala a OTA (agentul de turism online) Pirates”, a declarat directorul general al Ryanair, Michael O'Leary, intr-un comunicat, citat de news.ro.
El a spus ca spera ca decizia va forta agentiile de protectie a consumatorilor din Marea Britanie si din Europa sa ia masuri pentru a interzice folosirea ilegala a datelor publicate pe site-uri si suprataxarea consumatorilor pentru zboruri si servicii auxiliare.