2024-10-26 08:00:29

Romania trece la ora de iarna

Romania trece la ora oficiala ”de iarna”, in noaptea de sambata spre duminica, adica 26-27 octombrie, cand ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 27 octombrie sa fie cea mai lunga din acest an.

 In noaptea de 26 spre 27 octombrie, Romania revine de la ora de vara, care se aplica din ultima duminica a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Roman. Astfel, incepand de duminica, Romania va avea doua ore avans fata de timpul universal coordonat (UTC).


Romania se afla in fusul orar 2, iar Timpul Legal Roman se aplica din ultima duminica a lunii octombrie pana in ultima duminica a lunii martie, cand Romania trece la ora de vara, iar diferenta fata de UTC este de trei ore.

 Parlamentul European a decis in martie 2019 renuntarea la schimbarea orei, masura care urma sa intre in vigoare din 2021, decizia trebuind insa confirmata si de Parlamentele nationale. 


Tarile europene au introdus dispozitiile privind orarul de vara in secolul trecut, pentru a economisi energie.


Incepand cu 1980, Uniunea Europeana a adoptat treptat acte legislative care sa puna capat schemelor nationale divergente in materie de schimbari ale orei. Cu toate acestea, in 2018, scopul schimbarii orei a devenit mult mai putin relevant, existand studii care sugereaza ca economiile de energie sunt minore, iar cetatenii se plang tot mai mult de efecte negative asupra sanatatii.


In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932, intre 22 mai si 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand din 1916 (intre 30 aprilie si 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai si 16 octombrie). Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii, dar a fost folosita doar pana in 1919.


Schimbarea orei nu modifica mersul trenurilor


Potrivit unei informari transmise de CFR Calatori, trecerea la ora Europei de Est, cunoscuta de publicul larg si ca „ora de iarna”, nu modifica mersul trenurilor in vigoare.


„In noaptea de 26/27 octombrie 2024, cand ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale”, precizeaza CFR Calatori.


Trenurile aflate in circulatie vor stationa in gari

Informatii actualizate despre circulatia trenurilor sunt disponibile la numarul de telefon 0219521 - INFO CFR, pentru ttraficul intern, in aplicatia „TRENUL MEU” (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), se introduce numarul exact al trenului in casuta indicata si se da click pe Informatiile disponibile pentru trenul respectiv.




Vezi si