2024-02-28 12:02:25

Romania, codasa UE la competente digitale

De mult nu mai aparuse un clasament care sa puna Romania intr-o postura jenanta, aceea de codasa la parametrii care conteaza in ziua de azi intr-o lume civilizata. Din pacate, cel mai recent sondaj Eurostat privind competentele digitale generale de baza plaseaza tara noastra pe ultimul loc, cu doar 28% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani atestand acest nivel minim necesar. Cifrele sunt si mai ingrijoratoare pe masura ce vorbim de persoane mai inaintate in varsta: in grupa de varsta 65-74 de ani, doar 34% dintre barbati si 25% dintre femei detin competente digitale de baza, fata de 69%, respectiv 71%, pentru grupa de varsta 25-34 de ani, ceea ce evidentiaza si o mare problema de incluziune sociala, afectand accesul la servicii si informatii esentiale.

Contrastul cu ocupanta primului loc este urias: Tarile de Jos (Olanda) se afla in fruntea clasamentului, cu o rata impresionanta de 83%.

Aceasta discrepanta este, de fapt, un simptom al unei probleme mai ample care priveste sistemul educational si accesul la tehnologie, adica in UE, nivelul de educatie formala influenteaza semnificativ competentele digitale ale indivizilor. Exista un decalaj de 46 de puncte procentuale intre persoanele cu un nivel de educatie ridicat (80%) si cele fara educatie formala sau cu un nivel scazut de educatie formala (34%). Aceasta diferenta este chiar mai accentuata in tari precum Portugalia, Grecia si Malta, cu decalaje ce depasesc 59 de puncte procentuale.

Lipsa competentelor digitale inseamna pentru Romania o forta de munca mai putin pregatita, oportunitati economice ratate si o excluziune mai mare din societatea informationala.


Sirsa foto: Depositphotos


Vezi si