
Romania a intrat oficial in spatiul Schengen terestru. Nu vor mai fi controale la granitele cu Ungaria si Bulgaria.
Romania a intrat oficial in spatiul Schengen de libera circulatie, de la 1 ianuarie 2025, ora 00.00. Romanii nu mai sunt controlati la granitele cu Bulgaria si Ungaria, cu exceptia unor controale aleatorii care vor fi mentinute cateva luni.
Astfel, romanii vor putea trece frontierele Romaniei catre celelalte state ale UE ca si cum ar trece dintr-un judet in altul, fara a fi controlati la granite.
Intrarea in Schengen aduce o serie de beneficii, atat pentru cetateni, cat si pentru mediul de afaceri.
Aderarea la spatiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor intre frontierele interne ale statelor membre Schengen, fiind creata o singura frontiera externa de control.
Principalul avantaj adus de aderarea Romaniei la Schengen il reprezinta libertatea de miscare a cetatenilor si timpii mai scurti de calatorie. Pentru Romania, aderarea la Schengen, impreuna cu vecinul Bulgaria, va insemna ca nu vor mai exista controale la granita intre: Romania si Bulgaria, Romania si Ungaria, Bulgaria si Grecia. Astfel, intre aceste state, trecerea frontierei se va putea realiza indiferent de ora si prin orice loc, desi cu un document de identitate valabil. Trecerea frontierelor interne va putea fi asadar asemanata cu o calatorie in interiorul tarii. (Nota: momentan, in primele sase luni, autoritatile vor mai face controale aleatorii intre Romania si Ungaria si Romania si Bulgaria)
Aderarea la spatiul Schengen reprezinta un avantaj major pentru persoanele care vor sa calatoreasca, indiferent de mijlocul de transport ales: avion, tren, autocar sau masina personala. Calatorii care merg cu trenul la vagonul de dormit nu vor mai fi treziti, noaptea, pentru controlul documentelor. Fiindca suntem deja in Schengen cu granitele aeriene, pasagerii curselor aeriene nu mai asteapta la cozi in aeroport pentru controlul pasapoartelor.
Pentru ca Romania va intra in Schengen alaturi de Bulgaria, vor disparea timpii de asteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria si Bulgaria, dar si cu Grecia. Acest lucru ar duce la economii majore de timp, mai ales in sezonul vacantelor, cand mii de romani merg fie la mare in Grecia ori Bulgaria, fie la schi in Bulgaria.
Datorita aderarii la Schengen, vor disparea si puncte de frontiera. Se reduc astfel cheltuieli cu angajatii si operatiunile din aceste puncte de frontiera.
Aderarea la Schengen va aduce insa cele mai mari avantaje pentru transportatorii romani, care se confrunta cu timpi de asteptare de pana la 8 ore la trecerea granitelor. Din cauza cozilor de la granita, soferii erau obligati sa depaseasca timpii zilnici de conducere, raportau un consum mai mare de carburant pe timpul asteptarii si existau intarzieri privind livrarea marfurilor catre clienti. Toate acestea duceau la aparitia de probleme in aprovizionare sau in perturbarea unor procese de productie, precum si cresterea costurilor pentru clientii finali. Transportatorii estimau, anul trecut, ca costurile totale inregistrate de transportatorii rutieri pentru ca Romania a ramas in afara spatiului Schengen se ridica la 2,41 miliarde de euro.
Datorita eliminarii controalelor pentru transportatori (in afara de cele aleatorii), comertul intre state membre si cu Romania va fi mai rapid, mai profitabil si la costuri mai mici.