2023-05-06 15:34:25

Regele Charles al III-lea a fost incoronat la Westminster Abbey

La opt luni dupa ce a devenit rege, Charles al III-lea a fost incoronat, sambata, 6 mai, la Westminster Abbey, in cadrul unei ample ceremonii religioase, in fata a aproape 2.300 de invitati.

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby i-a pus coroana Sfantului Eduard pe cap. Cu putin timp inainte, suveranul a depus un juramant sa-si serveasca supusii si sa protejeze Biserica Angliei al carei cap suprem este si a primit ungerea, protejat de paravane.

Arhiepiscopul de Canterbury i-a aşezat pe capul suveranului în vârstă de 74 de ani coroana Sfântului Eduard, din aur masiv şi împodobită cu rubine.Îmbrăcat într-o cămaşă simplă albă de in, regele a primit cu puţin timp înaintea ungerii în genunchi, ferit de ecrane brodate, în timp ce a răsunat imnul „Preotul Zadock” al lui Händel.

A reapărut în faţa celor prezenţi şi a sutelor de milioane de telespectatori pentru a îmbrăca „supertunica”, o haină de mătase brodată cu fir de aur, apoi haina imperială, în pânză de aur.

Cu stola regală pe umeri, a îmbrăcat mănuşa de încoronare din piele albă pe mâna dreaptă, ţinând câte un sceptru în fiecare mână, regele a primit apoi coroana cântărind mai mult de două kilograme, folosită la toate încoronările din 1661.

„God Save the King!” a exclamat arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, primul demnitar al religiei anglicane.

Au sunat trompete şi s-au auzit salve de tun în Marea Britanie sau s-au tras din ambarcaţiunile Royal Navy pe mare.

Moştenitorul său, William, a îngenuncheat, apoi i-a jurat credinţă tatălui său şi l-a sărutat. 

Camilla, în vârstă de 75 de ani, a doua soţie a lui Charles, a fost binecuvântată şi încoronată.

Charles al III-lea a devenit rege al Regatului Unit şi al 14 ţări din Commonwealth, din Canada până în Australia şi până în Jamaica, în septembrie, la moartea mamei sale Elizabeth a II-a, în vârstă de 96 de ani.

Încoronarea sa, unică în Europa, este confirmarea religioasă a acestui lucru, iar Regatul Unit nu a mai văzut una la fel din 1953.

Ceremonia a fost mai scurtă, reprezentanţi ai principalelor religii au cântat, iar ritualul vechi de o mie de ani a dat ocazia monarhiei britanice să-şi arate fastul.

Regele a părăsit Palatul Buckingham într-o trăsură cu şase cai, traversând centrul Londrei în ploaie, pe lângă mii de privitori şi câteva pancarte pe care scria „Nu şi regele meu”, de neimaginat sub domnia mamei sale. 

Regele a intrat pe uşile mănăstirii îmbrăcat în mantia de stat a bunicului său George al VI-lea, urmat de patru paji, inclusiv de nepotul său George, de regină, care a îmbrăcat o haină brodată cu flori.

Prinţul William şi soţia sa Kate s-au alăturat celorlalţi membri ai familiei regale, inclusiv prinţului Harry, aşezat pe al treilea rând şi lipsit de orice rol oficial în această zi istorică, consecinţă a plecării sale în California în 2020 urmată de critici la adresa palatului. 

Regele a fost întâmpinat, aşa cum o spune tradiţia, de un copil de la capela regală.

 Arhiepiscopul de Canterbury a continuat apoi cu „Recunoasterea”, menita sa-l sustina pe Rege ca adevarat conducator al Regatului Unit si al altor 14 state.


„God Save the King”, a lansat el, preluat in cor de asistenta.

Vezi si