2025-12-06 21:18:24

Recorduri Guinness: mancaruri gigant

Recordurile Guinness au captivat mereu publicul prin provocarile lor iesite din comun, iar categoria dedicata mancarii si bauturii este, fara indoiala, una dintre cele mai populare. De la cele mai mari creatii culinare pana la performante incredibile de viteza, aceste recorduri evidentiaza pasiunea oamenilor pentru gastronomie, dar si spiritul lor competitiv. 

Recordul de "Cea mai mare pizza din lume” a fost omologat pe 19 ianuarie 2023, la Los Angeles Convention Center, Los Angeles, California, SUA, cand americanul supranumit Airrack (numele real: Eric Decker) a umit asistenta cu o pizza care masura 1.296,72 m². Ingrediente folosite: ~ 6.193 kg aluat, 2.244 kg sos marinara, ~ 3.992 kg branza si ~ 630.496 felii de pepperoni. Pizza a fost coapta in bucati, apoi portionata si donata unor organizatii caritabile din Los Angeles.

Exista si recorduri cu specific culinar local, cum este cel pentru "Cea mai mare portie de jollof rice”", acesta fiind un fel de mancare african. Hilda Baci (o bucatareasa nigeriana) a obtinut certificarea Guinness World Records in parteneriat cu brandul Gino Nigeria pe15 septembrie 2025, dupa ce, pe 12 septembrie, a gatit o cantitate de 8.780 kilograme de jollof rice. Ingrediente (partial raportate): ~ 4.000 kg orez (basmati), 164 kg carne de capra proaspata, 220 kg cuburi de pui Asun "cu piper”, 600 kg din mixul de condimente jollof. Timp de preparare: ~ 9 ore, cu sprijin de echipa. Mancarea a fost distribuita publicului.

Guinness World Records a omologat in 2011 si recordul pentru "Cel mai mare hamburger"; uriasul a cantarit 352 kilograme si a fost realizat de doi americani, Brett Enright si Nick Nicora, care au avut nevoie de aproximativ 15 ore pentru preparare. Componente: 175 kg carne de vita, 122 kg de chifle si pana la greutatea finala: salata, ceapa, muraturi, sosuri. In acelasi sens, exista referinte catre un cheeseburger gigantic facut in Minnesota, SUA, in 2012 — cu greutate declarata "peste o tona” - dar datele exacte sunt mai putin clare.

Vezi si