
Record istoric: presedintele Donald Trump a semnat 79 de decrete in 40 de zile
Din 20 ianuarie, de cand a revenit la putere, Donald Trump a semnat 79 de decrete, adica tot atatea cate a semnat predecesorul sau democrat, Joe Biden, pe parcursul intregului sau prim an la Casa Alba, potrivit unei numaratori facute de France Presse.
Aceasta avalansa de decrete reprezinta un record absolut: din 1937, un presedinte american nu a mai semnat atatea decrete la inceputul mandatului sau, potrivit Registrului federal american, care le publica de la acea data.
Acesta marcheaza, de asemenea, o accelerare puternica in comparatie cu primul mandat al lui Donald Trump (2017-2021): in aceeasi perioada, acesta parafase doar cincisprezece.
Punerea in discutie a fundamentelor liberului schimb, legislatia care protejeaza minoritatile etnice si de gen, reducerea sau chiar suprimarea serviciilor federale: presedintele american urca in mod regulat pe scena inarmat cu stiloul, accentuandu-si ambitia de a restabili maretia Americii, dar si de a lua directia opusa administratiei precedente.
Aproximativ o treime din decretele semnate pana in prezent modifica sau abroga legi adoptate de administratia Biden, potrivit AFP.
La 27 februarie, 16 dintre aceste edicte faceau obiectul unor contestatii in justitie, conform site-ului Just Security al Facultatii de Drept a Universitatii din New York.
O privire retrospectiva asupra principalelor teme vizate de cel de-al 47-lea presedinte al Statelor Unite:
Economie si comert
Tarife, sprijin pentru combustibilii fosili, crearea unui fond suveran de investitii: economia se afla in centrul decretelor semnate de Trump: 27 in total, potrivit numaratorii AFP.
Douasprezece vizeaza comertul si tarifele: +25% pentru produsele din Canada si Mexic si +10% pentru produsele chinezesti. Acestea din urma ar trebui chiar sa fie taxate cu inca 10%, dupa cum a anuntat Trump joi, fara ca pana acum sa existe vreun decret corespunzator.
Trump a declarat, de asemenea, o „stare de urgenta energetica” pentru a stimula productia americana de petrol si gaze si a-si respecta promisiunea de a „fora ca un nebun”, unul dintre sloganurile sale de campanie („drill, baby, drill”).
Miliardarul new-yorkez, care califica tranzitia energetica drept o „escrocherie”, a parafat, de asemenea, mai multe decrete impotriva vehiculelor electrice si a proiectelor eoliene. Si un altul care elimina paiele plastic de unica folosinta.
Diversitate si gen
Aproximativ 14 decrete abordeaza chestiuni legate de diversitate si gen, marturie a ofensivei prezidentiale impotriva comunitatilor transgender si a politicilor „DEI” („Diversitate, echitate, incluziune”).
Printre textele parafate: recunoasterea a doar doua sexe, masculin si feminin, interzicerea „ideologiei transgender” in armata cu scopul de a exclude persoanele transgender si restrictionarea procedurilor de tranzitie de gen pentru persoanele sub 19 ani. Toate aceste decrete sunt contestate in instanta.
Alte doua edicte interzic agentiilor guvernamentale si armatei orice discriminare pozitiva la angajare bazata pe criterii etnice sau de gen.
Imigratia
Aceasta tema centrala a campaniei electorale revine direct sau indirect in 16 decrete.
Un text semnat la sfarsitul lunii ianuarie considera ca programul de admitere a refugiatilor este „daunator pentru interesele” tarii.
Administratia Trump a inghetat apoi finantarea organizatiilor legate de acest program. Ordinul a fost blocat in acest stadiu de un judecator federal.
Trump a semnat, de asemenea, un ordin executiv care anuleaza dreptul la pamant, consacrat in al 14-lea amendament la Constitutia SUA. Mai multi judecatori federali au blocat aplicarea acestuia, anuntand o lupta care ar putea ajunge pana la Curtea Suprema, care are o majoritate conservatoare.
Intr-unul dintre ultimele sale edicte semnate sambata, Trump stabileste, de asemenea, engleza ca limba oficiala a Statelor Unite si revoca un text din era Clinton care viza facilitarea accesului la serviciile publice pentru „persoanele cu competente limitate in limba engleza”.
In termeni practici, agentiile federale nu vor mai fi obligate sa furnizeze servicii in alte limbi decat engleza. Multe au facut acest lucru pana acum, in special in spaniola.
DOGE
In sase ordine executive, Trump s-a apucat sa clarifice prerogativele Departamentului pentru eficienta guvernamentala (DOGE), OZN-ul institutional condus de Elon Musk pentru a reduce cheltuielile publice.
Un edict recent ordona echipelor DOGE sa listeze reglementarile superflue, cu scopul de a „incepe deconstructia statului administrativ, strivitor si greoi”.
Sanatate
Treisprezece edicte privind sanatatea astazi, pentru a retrage SUA din Organizatia Mondiala a Sanatatii, a suspenda accesul la un site guvernamental de informatii privind drepturile sexuale si reproductive sau a revoca ordinele executive ale lui Biden care asigura accesul la pilula de avort si la datele personale ale femeilor care recurg la avort.
Trump a semnat, de asemenea, edicte de repunere in drepturi a membrilor fortelor armate concediati pentru refuzul vaccinului Covid sau de interzicere a tuturor subventiilor federale acordate unitatilor de invatamant care solicita vaccinarea Covid.
Tehnologie
Prieten apropiat al lui Elon Musk, patronul SpaceX si Tesla, Donald Trump a semnat deja 10 decrete care au legatura cu tehnologia: trei privind inteligenta artificiala, doua privind criptomonedele.
De asemenea, el a decretat crearea unui „Consiliu national pentru dominatia energetica”, insarcinat in special cu dezvoltarea productiei de electricitate in fata concurentei chineze in domeniul IA, dupa cum noteaza news.ro.