2024-03-20 08:25:34

Raportul mondial al fericirii. Finlanda, la fel, pe primul loc.

Raportul mondial al fericirii, publicat anual la 20 martie, de Ziua Internationala a Fericirii a Organizatiei Natiunilor Unite, arata ca Finlanda este din nou pe primul lor, pentru al saptelea an consecutiv. Sondajul a cuprins in premiera un clasament separat pe grupe de varsta si arata vesti proaste despre satisfactia vietii in randul tinerilor in anumite tari. Surprinzator, Israelul este pe locul 5, iar Statele Unite au iesit din Top 20.

 Potrivit CNN, a aparut Raportul mondial al fericirii si, inca o data, tarile nordice se bucura de cele mai bune scoruri. Tara nr. 1, Finlanda, se mentine in fruntea clasamentului de sapte ani la rand.


Raportul din acest an este primul care include un clasament separat pe grupe de varsta si aduce vesti proaste in ceea ce priveste satisfactia vietii in randul tinerilor din unele parti ale lumii.


Fericirea a scazut atat de mult in randul tinerilor din America de Nord, incat tinerii din aceasta tara sunt acum mai putin fericiti decat cei in varsta.

Dar scaderea in clasament a SUA si a altor tari s-a datorat si faptului ca alte natiuni - in special cateva din Europa de Est - au inregistrat cresteri binevenite in ceea ce priveste fericirea.


Finlanda este din nou cea mai fericita tara din lume, potrivit raportului anual care marcheaza Ziua Internationala a Fericirii a Organizatiei Natiunilor Unite la 20 martie.


Raportul se bazeaza pe datele unui sondaj global efectuat in peste 140 de tari. Tarile sunt clasate in functie de fericire pe baza evaluarilor medii ale vietii lor in cei trei ani precedenti, in acest caz, intre 2021 si 2023. Raportul este un parteneriat intre Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre, Reteaua de solutii pentru dezvoltare durabila a ONU si un comitet editorial.


Sondajul cere fiecarui participant sa isi noteze viata ca intreg, luand in considerare ceea ce apreciaza, a declarat John Helliwell, profesor emerit de economie la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia, si editor fondator al World Happiness Report.


"Si afli ca Finlanda este destul de bogata in toate aceste lucruri, cum ar fi faptul ca portofelele sunt returnate daca sunt scapate pe strada, ca oamenii se ajuta unii pe altii zi de zi, ca oportunitatile de sanatate si educatie sunt de foarte buna calitate si distribuite universal - astfel incat toata lumea iese mai mult sau mai putin la fel de la poarta de start", a spus el.


Raportul analizeaza sase variabile-cheie pentru a explica evaluarile vietii: PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranta de viata sanatoasa, libertatea, generozitatea si perceptia coruptiei.


Vecinii nordici ai Finlandei au si ei scoruri ridicate: Danemarca (nr. 2), Islanda (nr. 3) si Suedia (nr. 4) in primele cinci locuri, iar Norvegia (nr. 7) se situeaza in top 10.


Avand in vedere razboiul cu Hamas, Israelul ar putea fi o surpriza pe locul 5, desi tara se afla in top 10 din 2022. In plus, momentul realizarii sondajului joaca in mod evident un rol atunci cand exista o criza. Sondajul din Israel a fost realizat dupa atacul Hamas din 7 octombrie, dar inainte de mare parte din razboiul care a urmat. Astfel, desi evaluarile vietii au scazut brusc, aceste scoruri au reprezentat doar o treime din medie.

Statele Unite (nr. 23) si Germania (nr. 24) au iesit din top 20 in parte din cauza cresterii fericirii in randul altor tari - in special Cehia (nr. 18), Lituania (nr. 19) si Slovenia (nr. 21). Regatul Unit a ocupat locul 20.

Romania e pe locul 8 in privinta fericirii tinerilor si 48 in randul celor peste 50 de ani. Raportul AICI.

Vezi si