
Presedinta interimara a Universitatii Columbia demisioneaza, pe fundalul conflictului cu administratia Trump
Presedintele interimar al Universitatii Columbia, Katrina Armstrong, a demisionat. Gestul ei intervine la o saptamana dupa ce institutia a acceptat schimbari semnificative in urma unei confruntari aprinse cu administratia Trump privind finantarea sa federala, relateaza Reuters.
Guvernul a anulat luna aceasta finantari de 400 de milioane de dolari pentru Columbia si a amenintat ca va bloca mai multe miliarde in plus, acuzand universitatea ca nu a facut suficient pentru a combate antisemitismul si pentru siguranta studentilor in contextul protestelor de anul trecut privind Gaza, desfasurate in campus.
Columbia a facut concesii majore saptamana trecuta pentru a putea negocia recuperarea finantarii, atragand critici dure ca a cedat rapid presiunii guvernului si nu a ramas ferma in apararea libertatii academice si a libertatii de exprimare.
Claire Shipman, co-presedinta Consiliului de Administratie, a fost numita presedinte interimar cu efect imediat, in timp ce consiliul cauta un nou presedinte. Universitatea nu a oferit un motiv pentru aceasta schimbare.
„Imi asum acest rol cu o intelegere clara a provocarilor serioase care ne stau in fata si cu un angajament ferm de a actiona cu rapiditate si integritate, de a colabora cu facultatea noastra pentru a ne indeplini misiunea, a implementa reformele necesare, a proteja studentii nostri si a sustine libertatea academica si cercetarea deschisa”, a declarat Shipman intr-un comunicat.
Grupuri care reprezinta profesorii de la Universitatea Columbia au dat in judecata marti administratia Trump pentru incercarea de a forta universitatea sa inaspreasca regulile privind protestele din campus si sa supuna departamentul de studii din Orientul Mijlociu unei supravegheri externe, printre alte masuri.
Columbia a fost in centrul demonstratiilor din vara anului 2024, care s-au raspandit in intreaga tara. Protestatarii au cerut incetarea asaltului militar al Israelului asupra Gazei si au indemnat colegiile lor sa renunte la investitiile in companii cu legaturi cu Israelul.
Militantii pentru drepturi civile si-au exprimat ingrijorarea cu privire la antisemitism si islamofobie in timpul protestelor si contra-protestelor, noteaza news.ro.
Guvernul a luat masuri dure impotriva protestatarilor straini pro-palestinieni, iar Mahmoud Khalil, absolvent palestinian al Universitatii Columbia, a fost retinut la inceputul acestei luni de catre oficialii federali pentru imigratie.
Presedintele SUA, Donald Trump, a amenintat, de asemenea, ca va retrage finantarea federala si altor institutii din cauza protestelor pro-palestiniene din campusuri.
Separat, New York Times a relatat vineri seara ca doi dintre liderii Centrului de Studii privind Orientul Mijlociu de la Universitatea Harvard, directorul Cemal Kafadar si directorul asociat Rosie Bsheer, isi vor parasi functiile. Publicatia a citat doi profesori cu informatii directe despre aceste plecari.
Universitatea Harvard nu a oferit un comentariu privind informatia, dar a anuntat ca Armstrong se va intoarce pentru a conduce Centrul Medical Irving al universitatii.