2025-06-05 16:18:34

Premiera: robotul-caine a scanat Sarmizegetusa

La peste 1.000 de metri altitudine, in inima Muntilor Orastiei, tehnologia de ultima ora a pasit (la propriu) pe urmele istoriei. Un robot-caine, dezvoltat si operat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), a realizat in premiera o scanare 3D detaliata a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, fosta capitala a Regatului Dac si monument aflat in patrimoniul UNESCO. Datele obtinute de micul patruped mecanic sunt cruciale pentru conservarea si monitorizarea in timp real a degradarii monumentului.

Scanarea 3D presupune generarea unei reproduceri digitale fidele a topografiei si structurii monumentului, pe baza datelor colectate cu senzori LIDAR, camere si alti senzori de pozitionare. Astfel, expertii pot analiza in detaliu modificarile aparute in timp: crapaturi, deplasari, tasari ale solului sau efecte ale intemperiilor.

UTCN colaboreaza de mai bine de zece ani cu colectivul de cercetare Sarmizegetusa Regia. In acest timp, echipa a reusit sa realizeze cartografieri, reconstructii digitale si documentari precise ale sapaturilor si monumentelor de pe platoul sacru. De aceasta data, tehnologia robotizata de tip "caine” – inspirata de platformele dezvoltate de companii precum Boston Dynamics – a fost utilizata pentru prima oara in Romania intr-un sit arheologic. Datele stranse de robotul-caine pot fi corelate cu informatii din anii anteriori, obtinute prin metode traditionale sau semi-automatizate, pentru a intelege cu exactitate cum s-au produs modificarile fizice ale sitului in timp. Este, practic, un mod de a crea un jurnal vizual si metric al degradarii si al interventiilor facute.


Sursa foto: Renasterea Banateana


Vezi si