Portofelul digital cu toate actele individuale, pana in 2026
Parlamentul European a adoptat prin vot, dupa trei ani de dezbateri, un proiect care isi propune sa simplifice accesul la serviciile publice si private in intreaga Uniune prin portofelul digital. Europenii nu vor fi obligati sa detina o identitate digitala, folosirea portofelului digital urmand sa fie la alegerea fiecaruia.
Portofelul digital va fi asociat identitatii digitale nationale a individului si le va permite cetatenilor europeni sa deschida conturi bancare, sa se inscrie la universitate, sa stocheze retete medicale si va asigura protectia datelor personale. Cu ajutorul lui vom putea stoca documente precum buletinul, permisul de conducere, cardul de credit, certificatele educationale si multe altele. Cartea de identitate digitala europeana va putea fi utilizata si pentru inchirierea unei masini folosind un permis de conducere digital, rezervarea si cazarea la un hotel sau depunerea declaratiilor fiscale.
Pana in 2026, fiecare stat din Uniunea Europeana va trebui sa ofere cetatenilor sai un portofel digital, care sa fie compatibil cu cel din alte state membre. In acelasi timp, fiecare tara va dezvolta mecanisme de validare pentru a asigura autenticitatea si validitatea portofelului digital. Acesta va fi emis, utilizat si revocat gratuit. Tranzactiile din portofelul digital vor fi disponibile atat online, cat si offline, iar cetatenii vor avea posibilitatea de a controla informatiile pe care le partajeaza. Obiectivul Uniunii Europene este ca, pana in 2030, cel putin 80% dintre cetatenii europeni sa utilizeze identitatea digitala pentru serviciile publice esentiale.
Totusi, deoarece utilizarea portofelului digital este optionala, cei care aleg sa nu-l foloseasca nu vor fi discriminati, conform declaratiei Consiliului UE.
Sursa foto: Observatorul Prahovean