
Peste 150 de balene au esuat pe o plaja din Australia
Peste 60 de balene ucigase false au murit, iar autoritatile incearca sa salveze alte zeci de exemplare dupa esuarea in masa pe o plaja izolata din Australia, transmite BBC.
Departamentul pentru Resurse Naturale si Mediu din Tasmania a declarat ca un grup de 157 de exemplare a esuat langa Arthur River, in nord-vestul insulei.
Aproximativ 90 dintre animale - printre care, potrivit martorilor, se numara si pui - sunt inca in viata, expertii in conservare si medicii veterinari aflati la fata locului evaluand daca vreunul poate fi readus in mare.
Tasmania a cunoscut o serie de esuari in masa ale balenelor in ultimii ani - inclusiv cea mai grava din istoria tarii, in 2020 - insa balenele ucigase false nu au mai esuat in masa in aceasta tara de peste 50 de ani.
Falsele balene ucigase sunt, din punct de vedere tehnic, una dintre cele mai mari specii de delfini, la fel ca orcile lor omonime, si pot creste pana la 6 m si 1,5 t.
Autoritatile spun ca grupul a esuat la locul respectiv - la aproximativ 300 km de orasul Launceston - timp de 24 pana la 48 de ore si ca va fi o lupta grea pentru a salva vreuna dintre ele.
”Evaluarile initiale indica faptul ca repunerea pe apa a balenelor va fi dificila din cauza inaccesibilitatii locului, a conditiilor oceanice si a dificultatilor de a aduce echipamente specializate in zona indepartata”, a declarat presei purtatorul de cuvant al departamentului, Brendon Clarke.
Desi in alte evenimente similare animalele au putut fi salvate cu succes, complexitatea acestui incident inseamna ca nu pot fi folosite aceleasi tehnici.
Echipele aflate la fata locului triaza balenele cu cele mai mari sanse de supravietuire si incearca sa le mentina in viata si in stare confortabila in timp ce se discuta optiunile de salvare.
Bunastarea animalelor este o prioritate, dar trebuie luate in considerare si preocuparile legate de siguranta si bunastarea echipelor de salvare.
”Avem... valuri de maree si valuri care se sparg, astfel incat sa incercam sa reflotam animalele direct inapoi in valuri. Ar fi o provocare si apoi, desigur, ar prezenta si un risc enorm de siguranta pentru personalul nostru”, a mai declarat Brendon Clarke.
”Din cauza faptului ca acestea sunt animale mari, potential in agonie, si s-ar putea zvarcoli si misca pe plaje, [exista o] probabilitate ca cineva sa fie ranit”, a adaugat el.
Rechinii sunt, de asemenea, un motiv de ingrijorare.
Autoritatile au cerut publicului sa evite locul, avand in vedere incendiile de padure din apropiere si accesul rutier limitat.
Mai mult de 80% din esuarile balenelor australiene au loc in Tasmania - adesea pe coasta de vest.
Aproximativ 470 de balene pilot au esuat mai la sud, in Macquarie Harbour, in 2020, iar aproximativ 350 dintre acestea au murit in ciuda eforturilor de salvare. Alte 200 au esuat in acelasi port in 2022.
Balenele sunt mamifere foarte sociabile si sunt cunoscute pentru esuarea in grupuri, deoarece calatoresc in comunitati mari, foarte unite, care se bazeaza pe o comunicare constanta.
Exista o serie de teorii care explica de ce au loc esuarile. Unii experti spun ca animalele pot deveni dezorientate dupa ce urmaresc pestii pe care ii vaneaza pana la tarm.
Altii cred ca un singur individ poate conduce din greseala grupuri intregi la tarm.