2025-05-26 20:17:00

Pe 27 mai 1984 se inaugura Canalul Dunare - Marea Neagra

pe 27 mai 1984 avea loc Inaugurarea oficiala a Canalului Dunare-Marea Neagra, considerat al treilea canal de navigatie ca importanta din lume, dupa Suez si Canalul Panama. Canalul navigabil romanesc leaga portul Cernavoda de pe Dunare si porturile Constanta si Midia Navodari de la Marea Neagra, scurtand drumul spre portul Constanta cu aproximativ 400 km. 

Lucrarile de constructie au inceput in 1973, dar inca de la alipirea Dobrogei la Romania, in 1878, a inceput a fi vehiculata ideea unui al patrulea brat al Dunarii, artificial, care sa scurteze drumul catre Marea Neagra. Regele Carol I, realist, a refuzat sa se implice in acest proiect din cauza dificultatilor tehnice si a costurilor exorbitante. In 1928, viitorul academician Aurel Barglazan avea sa faca un studiu, care a indicat practic actualul traseu al canalului. Ulterior, Carol al II-lea a fost de acord si el cu ideea canalului, dar criza economica mondiala si apoi inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial au facut ca realizarea lui sa fie amanata.

In 1949, noul regim comunist a inceput constructia canalului, folosindu-se trei tipuri de resurse umane: forta de munca libera platita, militari in termen si munca fortata a detinutilor, in marea lor majoritate politici, cu condamnari administrative sau penale, avand statutul oficial de "colonisti MAI”. Conform evidentelor vremii, in 1952 se ajunsese ca 82,5% dintre cei care lucrau la Canal sa fie detinuti politici. Lucrarile au fost sistate in 1953.

In 1973 s-a reluat ideea, iar lucrul propriu-zis a reinceput in 1976, dupa un nou proiect.

Cifrele raportate pentru realizarea "Magistralei albastre", cum era numit Canalul in operele propagandistice care glorificau "maretele realizari" alre regimului Ceausescu, sunt impresionante. S-au excavat 294 milioane m3 la canalul principal si alte 87 milioane m3 la ramura nordica, Poarta Alba–Midia Navodari (mai mult cu 25 milioane m3 decat la Canalul Suez si cu 140 milioane m3 decat la Canalul Panama) si s-au turnat 5 milioane m3 de betoane.

Canalul principal are o lungime de 64,4 km, o adancime de 7 m, o latime la baza de 70 m si la suprafata de 90-120 m. Are o capacitate anuala maxima de transport de 80-100 de milioane tone, iar pentru ramura nordica de 15-25 de milioane tone de marfa. La fiecare capat exista cate doua ecluze care permit traficul in ambele sensuri.

Canalul Dunare - Marea Neagra traverseaza localitatile Cernavoda, Saligny, Mircea Voda, Satu Nou, Medgidia, Castelu, Poarta Alba. Aici se bifurca. Ramura sudica trece prin Basarabi si Agigea. Ramura nordica, cunoscuta sub denumirea de Canalul Poarta Alba–Midia Navodari, cu o lungime de 31,2 km, o adancime de 5,5 m si o latime de 50-66 m, trece prin Nazarcea, Constanta, Ovidiu si Navodari.

Construirea canalului a necesitat o investitie de circa 2 miliarde de dolari (20 miliarde, raportat la inflatie in 2025).


Sursa foto: Constanta 100%

Vezi si