
Ovidiu Tentea, noul manager interimar al Muzeului National de Istorie a Romaniei
Ovidiu Tentea, specialist recunoscut in domeniul istoriei antice si arheologiei, este noul manager interimar al Muzeului National de Istorie a Romaniei, dupa demiterea lui Ernest Oberlander-Tarnoveanu in urma furtului pieselor de patrimoniu de la Assen.
Dr. Ovidiu Tentea, 51 de ani, cercetator stiintific gradul II in cadrul Sectiei Arheologie, este un specialist recunoscut in domeniul istoriei antice si arheologiei, cu o experienta profesionala de peste 25 de ani in cercetare, muzeografie si management al patrimoniului cultural.
A absolvit Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1997), unde si-a obtinut licenta, studiile aprofundate si doctoratul in Istorie Antica si Arheologie (2008). Ulterior, a urmat studii postdoctorale la Academia Romana (2011-2013).
In cariera profesionala, a ocupat urmatoarele posturi: Cercetator stiintific grad II la Muzeul National de Istorie a Romaniei (din 2003), cercetator stiintific asociat la Centrul de Studii Romane, Universitatea Babes-Bolyai (din 2007), cadru didactic asociat la Universitatea Babes-Bolyai (din 2023). Anterior, a fost muzeograf la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.
Expertiza si competentele relevante sunt: arheolog expert, inscris in Registrul Arheologilor din Romania, expert in bunuri de patrimoniu mobil – Ministerul Culturii, coordonator si responsabil stiintific al unor proiecte arheologice majore.
Are o experienta vasta in cercetarea arheologica preventiva si sistematica si s-a implicat in elaborarea de documente legislative si reglementari privind patrimoniul cultural.
A fost membru si fost vicepresedinte al Comisiei Nationale Limes, fost presedinte al Comisiei Nationale de Arheologie si membru al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.
Este autor si co-autor a 5 volume stiintifice, editor si co-editor a 10 volume stiintifice, autor a 100 de articole stiintifice si peste 200 de conferinte nationale si internationale. Ovidiu Tentea s-a implicat in proiecte importante de cercetare la nivel national si international.
In plus, a fost curator al expozitiei "Sarmizegetusa - Primul oras al Daciei romane", contributii la organizarea expozitiilor "Romania - Civilizatii Suprapuse" si "Dacia Augusti Provincia".