
ONU a publicat principiile pentru combaterea dezinformarii online
ONU si-a prezentat luni "principiile majore pentru integritatea informatiei", care vizeaza in primul rand combaterea dezinformarii online, in special prin regandirea modelului publicitar al platformelor si retelelor de socializare, informeaza AFP.
"Intr-o perioada in care miliarde de oameni sunt expusi la argumente inselatoare, distorsiuni (ale adevarului) si minciuni, aceste principii stabilesc o cale clara, inradacinata in drepturile omului, inclusiv in dreptul la libertatea de exprimare si de opinie", a comentat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, intr-un comunicat.
In urma cu un an un el a prezentat un document de orientare care sublinia "riscul existential" pentru umanitate al dezinformarii online, chiar inainte de dezvoltarea fulminanta a noilor instrumente de inteligenta artificiala, el a propus elaborarea unui fel de cod de conduita care sa serveasca drept referinta in acest domeniu.
In urma consultarilor cu diversi actori din sector, documentul publicat luni, care nu este obligatoriu, enumera cinci principii principale: increderea si rezistenta societatii; mass-media independente, libere si pluraliste; transparenta si cercetarea; responsabilizarea publicului; stimulente pozitive. ONU spera sa vada aceste principii aplicate de principalii actori (platforme, mijloace de informare in masa, guverne si ONU).
Intr-un moment in care unele state sunt acuzate ca sunt ele insele surse ale campaniilor de dezinformare, documentul analizeaza in special marile companii de tehnologie care fac posibil ca mass-media sa joace un rol-cheie in aceasta campanie.
ONU le invita sa se abtina de la difuzarea de informatii false si de discursuri de ura si, in special, sa consolideze masurile de garantare a integritatii informatiilor in timpul campaniilor electorale.
"Dezinformarea si ura nu ar trebui sa genereze o expunere maxima si profituri masive", insista, de asemenea, textul, facand apel la o regandire a modelelor de publicitate automata utilizate de platforme.
"Cu o astfel de conceptie opaca, bugetele de publicitate pot finanta din greseala persoane, entitati sau idei pe care agentii de publicitate nu intentioneaza sa le sprijine, ceea ce poate constitui un risc material pentru marci".
Documentul invita, de asemenea, agentiile de publicitate sa se implice, unindu-si fortele acolo unde este necesar, pentru a solicita transparenta din partea platformelor din lantul de publicare a reclamelor.
In ceea ce priveste in mod mai specific riscurile prezentate de inteligenta artificiala, documentul solicita, de asemenea, companiilor de tehnologie sa puna in aplicare o semnalizare clara a oricarui continut generat de inteligenta artificiala, noteaza news.ro.