OMS nu a reusit un acord al tarilor privind pandemiile
Statele membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii au incercat sa ajunga la un acord pana vineri seara privind prevenirea si lupta impotriva pandemiilor. Acest esec vine dupa dupa aproape doi ani de incercari de a se ajunge la consens.
Nemultumit de rezultat, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a subliniat ca negocierile au fost insotite de un val fara precedent de dezinformare, potrivit carora acest tratat ar permite OMS implementarea acestuia, ceea ce ar insemna ca Organizatia Mondiala a Sanatatii ar incalca suvernitatea sanitara a statelor membre.
Dimpotriva, proiectul de acord chira stipuleaza ca niciuna dintre dispozitiile sale nu va oferi Secretariatului OMS, inclusiv directorului sau general, "puterea de a orienta, de a ordona, de a modifica sau de a prescrie in orice maniera legile sau politicile nationale”, iar Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu i se permite "sa prescrie sau sa impuna in orice maniera partilor semnatare sa adopte masuri specifice, precum interzicerea sau acceptarea calatorilor, instaurarea obligativitatii de vaccinare sau a unor masuri terapeutice si de diagnosticare sau punerea in aplicare a unor masuri de lockdown”.
Intre 27 mai si 1 iunie, va avea loc cea de-a saptezeci si saptea Adunare Mondiala a Sanatatii, care va relua in discutie "o serie de modificari la Regulamentul International de Sanatate (2005) pentru a dezvolta un prim acord, conventie sau alt instrument juridic pentru pandemie”.
"COVID-19 a afectat pe toata lumea in multe feluri si de aceea statele membre au inceput un proces de dezvoltare a unui acord privind pandemia, pentru a pregati lumea mai bine pentru urmatoarea pandemie. Desi s-au inregistrat progrese mari in timpul acestor negocieri, mai sunt provocari de depasit. Trebuie sa folosim Adunarea Mondiala a Sanatatii pentru a ne redinamiza si a finaliza datoria pe care o avem", a spus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Sursa foto: NYU Law