Obiceiuri de Anul Nou in lume
Momentul trecerii in noul an este sarbatorit in intreaga lume, dar fiecare popor are un mod diferit de a-l marca. Iata cateva obiceiuri de pe la altii.
Scotia - Anul Nou este numit "Hogmanay", iar in unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care sunt lasate apoi sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou ii este permis sa vina. In Irlanda, tinerele fete cred ca noaptea dintre ani este un prilej sa-si gaseasca adevarata dragoste, asa ca pun vasc sub perna, visand la momentul cand isi vor cunoaste alesul.
In Danemarca exista obiceiul de a sparge farfurii in usa vecinilor, din convingerea ca familia care are cele mai multe cioburi in fata usii va avea parte si de cel mai mult noroc in noul an. Pentru greci, preparatul traditional pe masa de Revelion este "Vasilopita" - o paine in interiorul careia a fost ascuns un banut inainte de a o baga la cuptor. Painea se taie exact la miezul noptii si cine primeste bucata cu premiul va avea noroc in noul an.
In Turcia, trecerea in noul an este marcata printr-o sarbatoare a alimentelor traditionale turcesti, cand se face un schimb de cadouri intre participantii la petrecere. Iar rusii deschid usile si ferestrele pentru ca noul an sa intre in casa. De asemenea, pe masa se pune o bautura facuta din votca, suc de lamaie si apa de la robinet numita "apa murdara", care se bea pentru a inlatura ghinionul in noul an.
Pentru Japonia, Anul Nou, numit "Oshogatsu", reprezinta un simbol al innoirii. Sunt organizate "petreceri de uitat anul" sau "Bonenkai", prin care oamenii lasa in urma problemele si grijile anului pe cale sa se incheie si se pregatesc pentru un nou inceput. La miezul nopții, templele budiste bat clopotele de 108 ori, simbolizând cele 108 pofte sau dorințe umane, iar oamenii cred că acest obicei îi ajută să își curețe sufletele. De Revelion, copiii primesc otoshidamas - mici cadouri cu bani inauntru, iar in ziua de 1 ianuarie oamenii isi scriu pe o hartie dorintele pentru noul an.
In Mexic, cel mai cunoscut obicei este scoaterea bagajelor afara pentru calatorii bune in anul ce vine si agatarea unor figurine in forma de oaie pe clanta usii pentru prosperitate. Iar ecuadorienii confectioneaza sperietori de ciori carora li se da foc la miezul noptii, sperand ca astfel va fi distrus raul acumulat in cele 12 luni trecute, deschizand calea catre fericire.
Sursa foto: YouTube