O naveta Soyuz a decolat sa recupereze echipajul blocat pe Statia Spatiala Internationala
O naveta spatiala ruseasca Soyuz a fost lansata, vineri, intr-o misiune de a aduce inapoi pe pamant un echipaj ramas blocat pe Statia Spatiala Internationala. Masura intervine in urma unei scurgeri la sistemul de racire al capsulei cu care trebuia sa se intoarca, au transmis agentiile de stiri rusesti, citate de Reuters.
Agentia de stiri Tass a transmis ca naveta fara echipaj Soyuz MS-23 a decolat de la centrul spatial Baikonur din Kazahstan si a fost plasata pe orbita. Ea este programata sa andocheze la Statia Spatiala Internationala sambata, la ora 1.01 GMT.
Cosmonautii rusi Serghei Prokopiev si Dmitri Petelin si astronautul american Francisco Rubio urmau sa isi incheie misiunea in martie. Ei au ramas blocati in spatiu dupa ce sistemul de racire al capsulei lor Soyuz MS-22 a inceput sa aiba scurgeri, in urma cu doua luni.
Agentia spatiala rusa Roscosmos a afirmat, in aceasta saptamana, ca cei trei se vor intoarce pe Pamant la bordul navetei Soyuz MS-23, in septembrie. Naveta avariata MS-22 este programata sa revina fara echipaj, in martie.
Atat NASA, cat si Roscosmos cred ca scurgerea de anul trecut de la naveta MS-22 a fost cauzata de un micrometeorit – o mica particula de roca – acesta lovind capsula la viteza mare.
Un impact similar ar fi cauzat o alta scurgere, in aceasta luna, la sistemul de racire al navei de marfa Progress MS-21, scoasa de pe orbita saptamana trecuta.
Agentia Tass a aratat ca 430 de kilograme de marfa au fost trimise la bordul navei de inlocuire, inclusiv echipamente medicale, instrumente stiintifice, apa, mancare si echipamente de curatenie. Tass a citat un oficial spatial rus care afirma ca acea cantitate de maincare trimisa este de trei ori mai mare fata de cea expediata in astfel de misiuni.
Scurgerile au determinat NASA si Roscosmos sa isi reorganizeze programul si sa amane alte iesiri in spatiu planificate.