Noul trend: telefoanele "proaste"
In timp ce marii producatori de telefoane mobile se intrec in a scoate pe piata smartphone-uri din ce in ce mai sofisticate, generatia Z si milenialii revin la telefoanele "proaste" (asa-numitele "dumbphones") si redescopera bucuriile lumii offline cu ajutorul dispozitivelor cu clapeta, conform unui articol de pe Euronews. Este vorba despre modelele de acum 15-20 de ani, care revin la moda in randul tinerilor ca o incercare a acestei generatii de a-si reduce dependenta de tehnologie.
In Statele Unite, vanzarile de telefoane cu capacitati simple de apelare si trimitere de mesaje text au crescut semnificativ in 2022 pentru HMD Global – producatorul Nokia – cu zeci de mii de unitati vandute in fiecare luna. Doua companii - Punkt si Light - au sesizat imediat aceasta tendinta si au scos pe piata modele "flip" sau "cu butoane", care s-au vandut ca painea calda. "Ceea ce incercam sa facem cu telefonul Light nu este sa cream un telefon prost, ci sa cream un telefon premium, minimalist, care nu este in mod inerent anti-tehnologie”, explica Joe Hollier, co-fondatorul Light.
Exista chiar o miscare a utilizatorilor de dumbphones care promoveaza beneficiile unei vieti mai simple si mai echilibrate, elogiind simplitatea si functionalitatile de baza ale acestor dispozitive, spre deosebire de dependenta de retele sociale si mediul virtual, care - dupa cum s-a demonstrat stiintific - induce probleme de sanatate mintala, ADHD, depresie, anxietate si insomnie.
De asemenea, producatorii de "telefoane proaste" scot in evidenta faptul ca aceste device-uri sunt si mai rentabile pentru utilizator, deoarece sunt simplu si ieftin de reparat, avand o durata de functionare mai mare si fiind mai sustenabile. "Not smart, but clever" este sloganul noii miscari.
Sursa foto: The 3G4G Blog