2024-01-25 13:19:12

Norvegia: scandaluri de plagiat chiar la guvern

Scandalurile de plagiat nu ocolesc nici tarile "cu blazon", iar cel mai recent s-a petrecut in Norvegia, unde chiar ministrul pentru Cercetare si Invatamant Superior a fost nevoit sa demisioneze. Si asta dupa ce doamna ministru Sandra Borch s-a evidentiat ca o cruciata necrutatoare impotriva plagiatului in universitati, pentru care a instituit pedepse drastice.

Borch a mers pana intr-acolo, incat a dus cazul unui student care s-a opus acuzatiei ca si-a plagiat propria lucrare si care a fost achitat de o instanta inferioara, pana la Curtea Suprema a Norvegiei, argumentand ca "este important pentru toti studentii, universitatile si scolile din Norvegia ca reglementarile privind frauda academica si aplicarea lor sa fie usor de inteles”. 

De altfel, chiar aceasta intransigenta excesiva a determinat si o contrareactie pe masura: inversunati, studentii au inceput sa "ia la puricat" activitatea academica a ministrei si - surpriza! - un student din Oslo i-a analizat teza de masterat si a postat acuzatii detaliate de plagiat pe X (fost Twitter), aratand cum politiciana scrupuloasa a copiat cuvant cu cuvant, inclusiv greselile de ortografie, din lucrarile altora. "Studentii sunt exmatriculati pentru autoplagiat. M-am enervat si m-am gandit ca este o idee buna sa verific activitatea ministrului”, a declarat cel care a prins-o pe ministra "cu mata-n sac".

Potrivit publicatiei norvegiene E24, peste 20% din teza de master a lui Borch, finalizata in 2014 la Universitatea din Tromsø, a fost extrasa din alte sase lucrari ale studentilor. "Cand mi-am scris teza de master in urma cu aproximativ 10 ani, am facut o mare greseala. Am preluat un text fara a preciza sursa. Imi pare rau”, a recunoscut Borch dupa aparitia acuzatiilor. Ea a demisionat oficial ieri.

Dar scandalul plagiatelor continua sa afecteze guvernul de la Olso, intrucat ministrul Sanatatii si Serviciilor de Ingrijire, Ingvild Kjerkol, este acum acuzata ca si-a plagiat teza de master, pe care a finalizat-o in 2021. Potrivit presei norvegiene, ea a recunoscut fapta, despre care a spus ca "nu ar fi trebuit sa se intample”, dar a motivat ca a fost o greseala sincera si a negat orice fapta intentionata. Deocamdata, a ramas in functie, sustinuta de premierul norvegian Jonas Gahr Støre, dar Universitatea Nord, unde Kjerkol si-a luat diploma, a declarat ca investigheaza faptele.


Sursa foto: Profimedia

Vezi si